Home

Nieuws 9 reactieslaatste update:22 sep 2017

Coalitie wijst inkrimping af

Inkrimping van de veestapel om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen of om de stikstofuitstoot te verminderen is de komende vier jaar niet aan de orde als het aan de vier formerende partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) ligt. Dat bleek donderdagavond 21 september tijdens een debat in de Tweede Kamer.

GroenLInks, Partij voor de Dieren en SP pleitten in verschillende bewoordingen en gradaties voor een ingreep in de omvang van de veestapel. De vier formerende partijen wezen dat af. Van de formerende partijen zei alleen D66 bij monde van landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot dat regionaal ingegrepen kan worden in de omvang van de veestapel om natuur te beschermen of de gezondheid van omwonenden.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wees inkrimping van de veestapel als middel af, of het nu gaat om de bescherming van de natuur tegen stikstofdepositie of om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Volumemaatregel niet nodig

Toch kan vermindering van de veestapel wel degelijk aan de orde zijn, zoals nu al blijkt bij de uitvoering van het fosfaatreductieplan. Maar om de klimaatdoelen te halen is ook volgens het Planbureau voor de Leefomgeving een volumemaatregel niet per se nodig, aldus Kamp, die memoreerde dat de veehouderij al verschillende maatregelen heeft genomen om zijn aandeel televeren aan het energieakkoord. Hij somde ook op hoeveel de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden in de loop der jaren is afgenomen en hoe die afname zich in de komende jaren volgens de voorspellingen van het RIVM doorzet.

Laatste reacties

 • Peet1212

  Wat we ook doen voor een aantal partijen zal het nooit genoeg zijn, totdat er alleen nog hobbymatige boeren over zijn. Wat dat de gemeenschap kost en hoe het buitengebied er dan uitziet daar heeft men het niet over.

 • a van Gerwen

  zolang er voor iedere verdwenen nederlandse koe er een 1,5 inefficientere buitenlandse koe bijkomt, blijft het dweien met de kraan open. Je eigen straatje schoon vegen noemen ze dat.

 • John*

  wat is die meneer kamp een openbaring zeg..

 • Genie

  Kamp for president

 • Genie

  Hier alles afbreken en in het buitenland onder slechtere milieuvoorwaarden het gas er op. Oogkleppenpolitiek.

 • alco1

  Er zijn toch nog mensen die beseffen dat er verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn.
  Trouwens ,Thieme zat gisteravond ook weer voor de buis bij "Pauw" en kon weer ongehinderd leugens oreren.
  Nou kan iedereen wel zeggen. Niets aan doen, maar als je zag hoe de andere gasten met open mond haar betoog volgden en er in meegingen om er ook maar bij te mogen horen.
  Nou dan heb ik mijn bedenkingen.

 • haj146

  Die Tjeerd de Groot moeten ze in de gaten houden. Veel empathie kweken in de sector maar ondertussen... Check zn Fcbook maar eens. Laat de landbouwminister maar niet van deze partij komen...

 • Peerke1

  Juist Alco1, hele groepen mensen willen populair zijn en praten als kip zonder kop met die zogenaamde aardige mevrouw mee en zeggen dan: oh leuk wat aardig, dat zouden meer mensen moeten doen. Ondertussen nemen ze als domme ganzen die onzin voor waar aan. Echte meelopers, super gevaarlijk.

 • veelust

  Het wordt zelfs nog gekker.Hier dieren weg om dit vervolgens met auto's, vliegtuigen, industrie in te vullen.Tergelijkertijd deze koe in het buitenland weer in te vullen waar deze een grotere CO2 voetprint heeft en ook nog een minder dierwelzijn.
  Oh Oh we gaan de wereld redden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.