Home

Nieuws 4 reacties

BLHB slaat uitnodiging pachtoverleg af

Pachtersbond BHLB slaat een uitnodiging om te praten over losse eindjes in het pachtakkoord van Spelderholt af.

De organisatie eist dat de drie grote geschilpunten – het overgangsrecht, de vrije prijsvorming en prijstoetsing – op de agenda komen. “De details moeten de grote lijn volgen”, aldus voorzitter. Piet van der Eijk. “En over de grote lijn mogen we niet praten.”

Vorig jaar zijn pogingen om met pachters en verpachters tot een gezamenlijk akkoord te komen voor een nieuw pachtstelsel, gestrand. Het zogeheten eindakkoord van Spelderholt werd onder meer ondertekend door verpachtersorganisatie FPG en LTO Nederland, dat boeren vertegenwoordigt. BHLB en ook de agrarische jongerenorganisatie NAJK tekenden niet.

Bemiddelingspoging mislukt

Een bemiddelingspoging van de Friese burgemeester Sicko Heldoorn mislukte. Heldoorn kwam tot de conclusie dat pachters en verpachters alle argumenten wel uitgebreid hebben uitgewisseld, en dat verder praten geen zin heeft. De grote geschilpunten worden bij de politiek neergelegd. LTO Nederland en FPG willen nu de losse eindjes in het akkoord oplossen, maar BHLB vindt dat verspilde moeite. “Het is alsof je een defecte machine oppoetst.”

Wel meepraten zou uiteindelijk ook moeten leiden tot het ondertekenen van het eindakkoord, wat volgens Van der Eijk überhaupt geen eindakkoord mag heten. “Wat is het waard als de belangenorganisatie van pachters het niet heeft ondertekend?” BLHB en NAJK vinden onder meer dat de pachtprijs in alle pachtvormen een relatie moet hebben met de verdiencapaciteit van de grond. Ook hebben BLHB en NAJK geen vertrouwen in de toetsing van de pachtprijs achteraf.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Waarom moet volgens de politiek altijd alles veranderen. Handhaaf toch eens de systematiek voor een decennium. Zou men dan in het verleden in totale onwetendheid een pachtsysteem hebben opgezet. Of.......... moet alles in de richting van de hoogste bieder?

 • 344412

  Als we niks veranderen is over 10 jaar alles geliberaliseerde pacht en is reguliere pacht geschiedenis. Niks doen is geen optie.

 • koestal

  Laat alles maar zo het al was,ze worden het toch niet eens !

 • info36

  Zuperboer zegt het goed. In het verleden kwam men niet voor niets tot deze pachtwet. Tijden kunnen veranderen, de positie van de boer moet gewaarborgt blijven. Die moet de pacht opbrengen. En dat valt met de lage opbrengstprijzen echt niet mee. Een grote schande van LTO Nederland dat ze ook in dit geval een grote groep leden in de steek laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.