Home

Nieuws

€ 20 miljoen compensatie ‘Esso-boeren’

Veehouders en akkerbouwers in de gemeente Nissewaard (Zuid-Holland) krijgen € 20 miljoen compensatie voor de brand vorige maand in een Esso-fabriek in Rotterdam. Dat zijn Esso Nederland en LTO Noord overeengekomen.

21 augustus woedde een brand bij Esso in het botlekgebied boven het eiland Voorne-Putten. Daarbij kwamen roetdeeltjes op percelen in delen van de gemeente Nissewaard terecht. “We zijn erg tevreden met deze schadevergoeding”, zegt lokale LTO-voorzitter Jan Varekamp. “Het is een net voorstel van Esso. Wat ons betreft kunnen de ongeveer 50 tot 100 gedupeerde boeren hier hun handtekening onder zetten.”

Schadebedrag per individueel bedrijf

Esso en LTO Noord maakten de afgelopen weken een inventarisatie van de schade. Per individueel bedrijf keert het oliebedrijf een schadebedrag uit. Daarnaast is afgesproken dat Esso op eigen kosten de getroffen gewassen afvoert. Die worden vergist of gecomposteerd.

De getroffen bedrijven bevinden zich volgens Varekamp vooral in de gemeente Nissewaard. Het grootste gedeelte van het eiland Voorne-Putten is ‘schoon’. In de gemeente Nissewaard ligt overigens 4.475 hectare landbouwgrond (2016, bron: CBS). Daarvan bestaat 1.726 hectare uit grasland. 300 hectare was dat jaar ingeruimd voor suikerbieten, 243 hectare voor snijmais en 200 hectare voor uien.

Of registreer je om te kunnen reageren.