Home

Nieuws

Water in Brabantse Aa nog niet schoon na ammoniumlek

Het water in de Brabantse Aa is nog niet schoon genoeg. Gebruik als drinkwater voor dieren, voor beregening en voor recreatie werd op maandagmiddag door het waterschap Aa en Maas nog afgeraden.

Eind vorige week stroomde een grote hoeveelheid ammonium in het riool en werkte de biologische rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel niet goed meer. Het ammonium was afkomstig van een terrein van de Den Ouden Groep op het industrieterrein BZOB in Helmond. Op het terrein is ook mestverwerker Ferm O Feed gevestigd, dat onderdeel is van de Den Ouden Groep. Volgens Rob Aartssen, milieucoördinator van de Den Ouden groep, is de ammonium gelekt uit verhuurde opslagtanks voor vloeibare kunstmeststoffen.

Werking weer gestart, maar heeft tijd nodig

De hoeveelheid ammonium was volgens het Waterschap dermate hoog dat de bacteriën in de zuiveringsinstallaties dat niet konden verwerken. Daardoor raakte het biologische proces met bacteriën om onder meer ammonium uit het water te zuiveren verstoord. In het weekend zijn tankwagens met nieuwe bacteriën uit andere installaties aangevoerd om het proces weer op te starten. De zuiveringsinstallatie zuivert het water van circa 150.000 inwoners en bedrijven in Helmond en omgeving. Volgens het waterschap is de werking weer gestart, maar heeft dat tijd nodig.

Volgens Aartssen is het lek op vrijdagochtend gedicht en is het riool leeggepompt. Hij erkent dat er veel klachten zijn over de geur van de mestverwerking, maar de lekkage van ammonium heeft volgens hem niets te maken met de mestverwerking op het terrein. Inmiddels hebben onder meer de PvdA en GroenLinks vragen gesteld aan de provincie over de vervuiling.

Of registreer je om te kunnen reageren.