Home

Nieuws 1 reactie

Van Dam tevreden over Ctgb

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) draait een stuk beter dan een paar jaar geleden. Maar de behandeling van aanvragen moet nog wat sneller om de wettelijke termijnen te realiseren, die gelden voor gewasbeschermingsmiddelen.

Dat schrijft Martijn van Dam aan de Tweede Kamer op zijn laatste werkdag als staatssecretaris van landbouw. Het Ctgb draaide in 2014 met een fors verlies, maar heeft in 2016 de financiële tekorten weggewerkt.

Het eigen vermogen is nog negatief, maar Van Dam verwacht dat het eigen vermogen van het Ctgb in 2018 weer positief is. Volgens de staatssecretaris is de klanttevredenheid sterk verbeterd en wordt het Ctgb in de EU gezien als een prominent instituut.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Martijn van Dam is tevreden over het Ctgb. Ik niet. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland is veel te hoog. Nederlandse bollentelers spoten in 2010 ruim 70 kilo pesticiden per hectare. Fruittelers gebruikten 40 kilo per hectare. Veel tuinbouwgebieden in Nederland grenzen direct aan dorpen, groepjes huizen of woonwijken, waar door verstuiven de blootstelling hoog kan zijn. Uit onderzoek in de San Joaquin vallei in Californië blijkt dat zwangere vrouwen die in de buurt wonen van landbouwgrond waar erg veel pesticiden worden gespoten meer kans hebben op een kind met een geboorte-afwijking. In de San Joaquin vallei werden meer geboorteproblemen gezien bij een blootstelling aan meer dan 15 kilo pesticiden per hectare. Dat ging om 5 procent van de zwangeren. Bij de één procent die aan de hoogste doses waren blootgesteld (meer dan 42 kilo per hectare) waren de problemen met de kinderen tweemaal zo groot. Het is maar waar je de lat legt, meneer van Dam. Meetgegevens uit Nederland ontbreken in ieder geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.