Home

Nieuws 4 reacties

Van Dam: deel inkomenssteun naar risicobeheer

Een deel van de huidige inkomenssteun (betalingsrechten) ombuigen naar risicobeheer heeft de steun van staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam.

Maar een verhoging van de crisisreserve die jaarlijks wordt gevormd uit het budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) om calamiteiten te kunnen opvangen, ziet hij niet zitten.

Van Dam schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer over de informele landbouwraad van 3 tot 5 september in Tallinn (Estland).

Het Ests voorzitterschap heeft risicobeheer in de land- en tuinbouw hoog op de agenda gezet en concludeert in een werkdocument onder meer dat het huidige GLB niet in staat is om ‘effectief en adequaat om te gaan met crises’, schrijft Van Dam.

‘Versluierd’ pleidooi voor gelijktrekking hectarepremie

Estland pleit voor het GLB van na 2020 voor meer instrumenten voor risicobeheer, verbetering van de positie van boeren in de keten, meer aandacht voor onderzoek en innovatie en meer marktransparantie. Estland stelt onder meer de vraag of verdere ‘harmonisering’ van de directe betalingen de risicobescherming niet zou verbeteren.

Van Dam reageert afwijzend op dat enigszins versluierde pleidooi voor gelijktrekking van de hectarepremies in de EU. “Een dergelijke gelijktrekking doet geen recht aan de verschillen tussen lidstaten, bijvoorbeeld in de grondprijs”, aldus Van Dam.

Wel herhaalt hij dat voortzetting van directe betalingen in de huidige vorm onwenselijk is. Van Dam zal de komende informele Landbouwraad niet bijwonen, omdat hij dan al is begonnen als bestuurder van de Publieke Omroep. Nederland wordt vertegenwoordigd door minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Laatste reacties

 • info36

  Het inkomen van een boer is net een hoer : iedereen mag er aan zitten.

 • koestal

  graaien voor iedereen ,behalve de boer

 • farmerbn

  Boeren lopen risico door het falen van de overheid. Nederland wil dat Brussel dan betaalt ipv zelf. Gelukkig is Van Dam bijna weg.

 • agro1

  van dam is slechts een zielige exponent van de dominante Staatsdoctrine.

Of registreer je om te kunnen reageren.