Home

Nieuws

Sterke eerste helft 2017 voor ASR

ASR heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar zien toenemen. De verzekeraar profiteerde onder meer van een toegenomen verkoop van schadeverzekeringen.

Utrecht – ASR heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar zien toenemen. De verzekeraar profiteerde onder meer van een toegenomen verkoop van schadeverzekeringen. Ook hielp mee dat door de milde winter betrekkelijk weinig schades hoefden te worden uitgekeerd. In de agrarische sector nam de verkoopgroei van schadeverzekeringen beperkt toe. Verzekeraar ASR maakte woensdag de halfjaarcijfers bekend.

Het operationeel resultaat van ASR steeg met bijna een derde tot € 385 miljoen. Onder de streep bleef een nettoresultaat van € 397 miljoen over. Dat was 4,2% meer dan een jaar eerder.

Opruimingskosten asbest ‘extreem hoog’

ASR-bestuursvoorzitter Jos Baeten schat het voordeel dat ASR in de eerste jaarhelft had van het zachte winterweer op ruwweg € 30 miljoen. Maar het verbeterde resultaat uit schadeverzekeringen is volgens hem ook te danken aan een kritisch acceptatiebeleid en een goede kostenbeheersing. Dat geldt zeker ook voor agrarische bedrijven met asbestdaken. Volgens ASR zijn de opruimingskosten voor asbest namelijk ‘extreem hoog’.

Sneller asbest saneren

Intussen is de grondpositie van grootgrondbezitter ASR het afgelopen halfjaar sterker geworden. Er kwam 850 hectare bij, tot 36.350 hectare. Deze grond wordt voor het overgrote deel aan boeren verpacht. Deze boeren krijgen volgens een ASR-woordvoerder te maken met een versnelde asbestsanering van stallen en bedrijfswoningen. “We streven ernaar om alle opstallen op grond waarvan wij eigenaar zijn in 2020 al asbestveilig te maken. Dat betekent dat al het zichtbare asbest is verwijderd.” Daarmee sorteert ASR nadrukkelijk voor. De overheid verbiedt asbestdaken namelijk pas per 2024.

Of registreer je om te kunnen reageren.