Home

Nieuws

Schadevergoeding voor ‘Esso-boeren’

Veehouders en akkerbouwers in het Zuid-Hollandse Nissewaard worden door de olieraffinaderij Esso gecompenseerd voor de brand in de Esso-fabriek.

Boeren in de gemeente Nissewaard (Zuid-Holland) die getroffen zijn door de brand in een van de fabrieken van olieraffinaderij Esso in Rotterdam krijgen een schadevergoeding. Dat kregen zij maandagavond te horen tijdens een speciale bijeenkomst. Op dit moment maken Esso en LTO een inventarisatie van de getroffen boeren en percelen. “Voor de boeren komt er gewoon een goede oplossing. We werken in dat kader heel goed samen met Esso”, zegt Jan Varekamp, voorzitter van LTO Voorne-Putten.

In het botlekgebied boven Voorne-Putten woedde 21 augustus een brand bij Esso. Daardoor kwamen roetdeeltjes op percelen in delen van de gemeente Nissewaard terecht. Die bevatten volgens het RIVM geen schadelijke stoffen. Het gezondheidsinstituut adviseert boeren niettemin om melkvee zoveel mogelijk binnen te houden. Ook geldt het advies voor akkerbouwers om geen producten af te leveren. Varekamp: “Dat willen we zelf ook niet. Het gaat om veilige producten. Die afzetvertraging zal uiteraard ook door Esso worden gecompenseerd.”

Hoogte schadevergoeding nog niet bekend

Hoeveel agrarische bedrijven zijn benadeeld door de brand is nog niet duidelijk. Ook de hoogte van de schadevergoeding is niet bekend. Varekamp benadrukt wel dat slechts delen van Voorne-Putten tot het ‘schadegebied’ mogen worden gerekend. Feit is dat de gemeente Nissewaard vorig jaar 4.475 hectare landbouwgrond telde (bron: CBS). Daarvan bestaat 1.726 hectare uit grasland. 300 hectare was dat jaar ingeruimd voor suikerbieten, 243 hectare voor snijmais en 200 hectare voor uien.

Of registreer je om te kunnen reageren.