Home

Nieuws

Rabobank pleit voor onafhankelijk onderzoek naar stalbranden

De Rabobank ondersteunt de oproep voor het zo snel mogelijk starten van een onafhankelijk onderzoek naar het grote aantal stalbranden van de laatste tijd.

Dat zei Rabobank-topman Wiebe Draijer tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank. Draijer: “Het is een heel ernstige situatie, duidelijk moet worden wat er achter al die stalbranden zit. Een dergelijk onderzoek is absoluut noodzakelijk om in de toekomst dit soort branden te voorkomen. Als partner van bedrijven in de agri-sector maken we ons zorgen”. Mocht het nodig zijn, dan wil de Rabobank zijn expertise ter beschikking stellen voor dat onafhankelijke onderzoek, aldus Draijer.

Veiligheidscheck voor stallen

De Rabobank is voorstander van een veiligheidscheck voor stallen. Draijer: “Dan kun je daarmee zorgen dat de zaken op orde zijn en blijven, binnen het bedrijf. Maar daarvoor is nu eerst dat onafhankelijke onderzoek nodig”.

Ook over de fipronil-affaire sprak Draijer zijn ongerustheid uit. Draijer: “Het is heel vervelend dat fipronil in de voedselketen is terechtgekomen, natuurlijk hoort dat niet. Het is daarom heel goed dat er snel harde – maar noodzakelijke – maatregelen zijn genomen en eieren zijn teruggehaald uit de supermarkt”.

De stalbranden en de fipronil-affaire zorgt volgens Draijer niet voor een probleem bij de bank. “Het zijn de bedrijven die geraakt zijn, als bank willen we onze klanten proberen zo goed mogelijk te steunen. Het belangrijkste is dat de onzekerheid in de sector zo snel mogelijk verdwijnt.”

‘Samen naar oplossing zoeken’

Voor boeren die door de branden of fipronil-affaire in de problemen komen, wil Draijer samen naar een oplossing zoeken. Draijer: “Als bank denken wij mee met onze klanten en gaan we in voorkomende gevallen in overleg. Mochten er liquiditeitsproblemen optreden, dan zullen we proberen die te overbruggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.