Home

Nieuws 12 reacties

NVWA: huidige KringloopWijzer te fraudegevoelig

De KringloopWijzer (KLW) is in de huidige vorm niet geschikt om te worden gebruikt als wettelijk instrument om veehouders mee af te rekenen op hun mineralen aan- en afvoer en te gebruiken als geijkte onderbouwing voor de benutting van fosfaatrechten.

Dit staat in een analyse die de afdeling BPI (beleid, planvorming en instrumentontwikkeling) van de NVWA heeft gemaakt, op verzoek van vertrekkend staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken), zo bevestigden meerdere bronnen die inzage hebben gehad in de analyse.

De NVWA stelt dat het gaat om een niet-openbaar rapport en wil niet inhoudelijk reageren. Het ministerie van EZ wil het niet vrijgeven. Wel meldt het dat de Tweede Kamer deze week zal worden geïnformeerd over de KringloopWijzer.

Handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid

Het bestuur van Zuivel NL heeft het NVWA-rapport enkele weken geleden vertrouwelijk mogen inzien op het ministerie van Economische Zaken. De conclusie over de Kringloopwijzer is tamelijk vernietigend, zo leerden ze. In de huidige vorm is het te fraudegevoelig en niet geschikt als wettelijk instrument om boeren mee af te rekenen op hun mestboekhouding.

Juist dit punt was de insteek van de analyse. Die analyse heet ook niet voor niets een ‘HUF-toets’, een toets op handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid.

‘Nooit bedoeld als wettelijk controle-instrument’

Frank Verhoeven, een van de ‘vaders’ van de KringloopWijzer, weet ook van de studie. Hij heeft in het verleden meerdere malen aangegeven dat het op de nu gemelde conclusie zou uitlopen. “De KringloopWijzer is nooit bedoeld als wettelijk controle-instrument. Ik vind ook dat het altijd vrijwillig moet blijven.” Hoewel hij er tegen is, kan de KringloopWijzer uiteindelijk wel zo worden gevormd dat het een sluitend instrument wordt, stelt Verhoeven. Maar daarvoor zijn dan aanpassingen nodig, zoals de verplichting om te gaan werken met driejarige gemiddelden.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dan moet er in Amersfoort nog maar een CEO vertrekken en kan de dan zittende alleenheerser zelfstandig gaan beslissen over de KLW. Och in Hongarije, Polen en Turkije bakken ze ook nog dagelijks een broodje!

 • deB.


  En nu snel stoppen met deze onzin, opgelegd door die zuivelondernemingen!

  De reinste kolder!

 • frl

  Ze zijn te bang voor de intensieve groeiers.

 • .....

  Advies van de NVWA ? Die lui hebben pas toch nog bijna een hele sector kapot gemaakt

 • HJ O R

  Iedere boer en adviseur met verstand en kennis van de praktijk weet dat de uitkomsten niet kloppen. Passend maken is geen kunst. De vele aannames doen de betrouwbaarheid volledig de das om.

 • ...............

  Als het "boerenverstand" van Verhoeven maar aan het werk blijft met de studieclubjes. Samen met DMS.

 • info519

  door klw worden fosfaatrechten stuk goedkoper wat dus juist voor extensieve grondgebonden bedrijven die nog kunnen groeien enorme voordelen biedt. Gek dat velen dat niet snappen. Laten we gewoon de reeds door overheid jarenlang goedgekeurde BEX gebruiken ipv KLW. Wel de KLW doorontwikkelen voor de efficiente mineralenboeren ....Dus gewoon BEX en niet emmeren over een KLW die fraudegevoelig is...

 • massan

  @info519, ik ben het helemaal met je eens.
  Wat ik wel triest vind, is dat we weer aan het lijntje zijn gehouden.
  Door onze voormannen van LTO en Van Dam, is de suggestie gewekt dat als er fosfaatrechten komen ook de kringloopwijzer nagenoeg zeker zou mogen worden toegepast. Het toepassen van de kringloopwijzer zou de korting van de fosfaatrechten grotendeels kunnen opvangen.
  Met dit argument zijn vele boeren lekker gemaakt om toch achter de komst van fosfaatrechten te staan.
  Nu ziet het er naar uit dat de kringloopwijzer helemaal niet mag worden toegepast.

 • alco1

  Info en massan. Natuurlijk kun je met een goed gerichte bemesting meer koeien houden.
  Maar KLW, maar ook de BEX zal toch na enige jaren uitputting van de grond te zien geven.
  Zie het als rijenbemesting bij mais.
  De opbrengst zal de eerste jaren door de tekorten aan bemesting toch een goede opbrengst geven door de voorraad die in de grond aanwezig is, maar deze zal door vermenging steeds schraler worden.
  Met alle gevolgen van dien.
  Maw. De normering moet ook in evenwicht zijn.

 • massan

  @alco1 je hebt helemaal gelijk.
  Eerst moeten de normen van de hoeveelheid dierlijke mest die mag worden toegediend omhoog voor vele gewassen. Nu wordt de grond 'uitgehongerd', wat tot gevolg heeft dat er weinig meer groeit en ten koste gaat van het bodemleven.
  Dus:
  1. Hoeveelheid toe te dienen dierlijke mest moet zo snel mogelijk omhoog.
  2. Toepassen BEX of kringloopwijzer moet doorgaan.

 • gerben5

  Huidig mestbeleid voor grasland is gebaseerd op 10 ton ds u. Wordt bijna overal meer dan 11 ton gehaald blijkt uit de klw stikstof kan naar 300 kg uit mest zonder verliezen

 • DJ-D

  Wat gaat Campina nu met Henk Gommert doen? Toch wel schadeloos stellen?
  En nu hoef je dus je kuilen ook niet meer op te meten en monsters van nemen?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.