Home

Nieuws laatste update:25 aug 2017

Mestafsluiters roofgoed voor koperdieven

Koperdieven lijken hun ‘werkterrein’ steeds vaker uit te breiden naar agrarische bedrijven.

Vooral in het noorden van het land worden steeds vaker mestafsluiters en andere metalen onderdelen het mikpunt van dieven. Een politiewoordvoerder van de regio Drenthe meldt dat er in de laatste weken zeker 6 meldingen zijn geweest van diefstal. In Overijssel noteerde de politie de afgelopen week al 7 aangiftes van diefstal van mestafsluiters.

Mestbassins lopen leeg

Volgens LTO Noord begint het echt een groot probleem te worden. Bovendien blijft de schade vaak niet beperkt tot het vervangen van het gestolen onderdeel. Door diefstal van mestafsluiters is de kans groot dat een mestbassin leegloopt met alle problemen voor de eigenaar van dien. Ook komt het voor dat koperdieven willens en wetens de mest laten weglopen. Een boer uit Borger ontdekte dat dieven na het demonsteren van de afsluiter bewust de hoofdkraan hadden opengezet. Met de 120 kuub aan mest die vervolgens wegliep, werden alle mogelijke sporen meteen uitgewist.

Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

Cameratoezicht kan helpen

Volgens de politie is de reden dat het dievengilde zich steeds vaker op zaken als mestafsluiters richt dat mestbassins zich vaak op afgelegen plaatsen bevinden. Men kan meestal ongestoord aan de gang.

Volgens brancheorganisatie Cumela kan het installeren van een internetcamera een oplossing zijn om in ieder geval een seintje te krijgen bij onraad. Maar of dat een duidelijk beeld oplevert van de dief, is maar de vraag.

Foto

  • Foto: Jan Willem Schouten

    Foto: Jan Willem Schouten

Of registreer je om te kunnen reageren.