Home

Nieuws

Lage koers geeft Britse export een boost

De export van Britse agrarische grondstoffen, voeding en drank is in de eerste jaarhelft gestegen naar € 11 miljard. Dat is 8,5% meer dan een jaar eerder; de grootste stijging die de Food and Drinks Federation tot nu toe heeft genoteerd.

Door de sterk gedaalde koers van het Britse pond vanwege Brexit heeft de Britse export een boost gekregen, geeft de Food and Drinks Federation (FDF) toe. Om diezelfde reden is de import van grondstoffen en andere producten juist een stuk duurder geworden, waardoor het tekort op de handelsbalans voor voeding en dranken met 16% toenam naar bijna € 13,2 miljard.

Een goed jaar geleden, toen de Britten nog over de EU moesten stemmen, stond het pond rond de € 1,30. Inmiddels is dat gezakt tot net € 1,08, een daling met ruim 20%. Dat maakt Britse producten een stuk goedkoper in het buitenland, waar de export duidelijk van heeft geprofiteerd.

Ierland en Frankrijk belangrijkste afnemers

Verontrustend, althans voor de Britten die de EU-markt willen verlaten, is dat de export naar de andere EU-landen sterker groeide dan die naar de rest van de wereld. Die andere EU-landen zijn daarmee nu goed voor 61% van alle buitenlandse afzet.

De belangrijkste bestemmingen voor Britse voeding en dranken blijven Ierland en Frankrijk, gevolgd door de Verenigde Staten. De Ieren nemen vrijwel alles af wat er aan voeding van de Britse buren komt. Frankrijk is een grote afnemer van onder meer lamsvlees, maar ook van kaas. Over de hele linie gezien zijn whisky, zalm (beide meestal uit Schotland) en bier de belangrijkste bijdragers aan de exportcijfers.

‘Sterke groei is bemoedigend’

Directeur Ian Wright van de FDF noemt de sterke groei bemoedigend. “We willen samen met de regering voordeel proberen te trekken van de groeiende vraag naar Britse producten in het buitenland, en de kansen die het verlaten van de EU ons kan bieden. De EU blijft echter een essentiële markt voor de Britse export, alsmede voor de aanvoer van belangrijke grondstoffen en ingrediënten voor onze sector.”

Wright maakt zich daarbij wel zorgen over de aanhoudende zwakte van het pond: “We hopen echter dat we meer handelskanalen elders in de wereld kunnen openen en zo de Britse concurrentiekracht op de wereldmarkt een verdere boost kunnen geven.”

Grauwsluier over toekomst handel met EU

Over de toekomst van de handel met de EU blijft echter een grauwsluier hangen. Groot-Brittannië en de Europese Commissie zijn net deze week weer begonnen met een nieuwe ronde onderhandelingen over Brexit. De Britten hebben voorgesteld om de handelsbanden na Brexit zo open mogelijk te houden, maar Brussel wil daar niet eens over praten zolang er niet meer duidelijk is over wat Brexit zelf gaat betekenen.

“Eerst een akkoord over Brexit, onder meer over het bedrag dat de Britten nog aan de EU moeten bijdragen. Dan gaan we pas praten over hoe de toegang tot de vrije EU-markt er voor de Britten na 2019 uit kan zien”, aldus Michel Barnier, hoofdonderhandelaar aan de EU-kant.

Of registreer je om te kunnen reageren.