Home

Nieuws

LTO wil geen zonneparken op boerengrond in Twenterand

LTO Noord afdeling West Twente heeft bezwaar aangetekend tegen de locaties van twee nieuwe zonneparken die de gemeente Twenterand wil toestaan.

Dat blijkt uit de zienswijze die de organisatie heeft ingediend op de plannen die ter inzage liggen.

Twee zonneparken

Het gaat om twee zonneparken. Zonnepark Oosterweilanden in Vriezenveen dat 16 hectare beslaat en op eigen grond van de gemeente moet komen. Die grond is bestemd voor een industrieterrein, maar is de komende tien tot vijftien jaar voor dat doel niet nodig. Een tweede zonnepark -Flierbelten- moet in Den Ham komen. De 6 hectare is van een boer die gestopt is en er zouden in eerste instantie recreatiewoningen gebouwd worden.

‘Gebruik landbouwgrond niet noodzakelijk’

Dat voor deze parken agrarische grond wordt gebruikt, stuit LTO tegen de borst. Agrarische grond is volgens LTO te belangrijk voor het produceren van voedsel. Daarnaast tasten zonneparken op die locaties het karakter van het landelijk gebied aan. Volgens de boerenorganisatie is er voldoende ruimte beschikbaar op daken en op bedrijventerreinen en is daarom gebruik van landbouwgrond helemaal niet noodzakelijk. LTO wijst daarbij op het eigen beleid van Overijssel, waarin de provincie stelt dat zonne-energie pas wordt toegepast in de groene ruimte als er geen andere mogelijkheden zijn.

Hoge gronddruk

Volgens LTO Noord is er in Overijssel al een hoge gronddruk is en kan de komst van zonneparken daar een negatief effect op hebben. Als landbouwgrond gebruikt gaat worden voor zonne-energie, neemt dit alleen maar toe, aldus de boerenorganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.