Home

Nieuws 1 reactie

Kort geding tegen verduurzamen veehouderij Brabant

Goorts + Coppens Advocaten in Deurne is bezig met voorbereiden van een kortgedingprocedure tegen de provincie Noord-Brabant. Ook ZLTO en POV werken aan juridische procedures.

Het kantoor is van plan om in september een kortgedingprocedure te starten wegens het onrechtmatig handelen van de provincie Noord-Brabant.

De reden van het kort geding is de besluitvorming van de provincie Noord-Brabant van 7 juli waarmee de provincie tracht om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen. Het gevolg daarvan is dat veehouders nu niet meer tot 2028 de tijd hebben om hun stalsystemen op orde te brengen maar al op 1 januari 2022 moeten voldoen aan alle eisen.

‘Besluit provincie heeft onaanvaardbare impact op veehouders’

Volgens advocaat Niels Crooijmans heeft deze aanpassing van de termijn een enorme – en onaanvaardbare – impact op de veehouderijsector in Noord-Brabant. Crooijmans: “DLV Advies heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de besluitvorming. Uit dat onderzoek blijkt dat een op de tien veehouders zal moeten stoppen vanwege de verduurzamingseisen van de provincie. Dat is gewoon niet te financieren.”

‘Eén op de tien veehouders zal moeten stoppen vanwege de verduurzamingseisen van de provincie. Dat is gewoon niet te financieren’

Volgens advocaat Crooijmans is er sprake van onrechtmatig handelen van de provincie. “Het besluit heeft grote gevolgen voor veehouderijen en legt een onevenredige zware – financiële – last op de schouders van de veehouders.”

Voor medio 2018 duidelijkheid voor veehouders

Goorts + Coppens kiest voor een kortgedingprocedure omdat er dan vrij snel duidelijkheid kan zijn over de juridische houdbaarheid van het Brabantse duurzaamheidsbesluit. Als het kort geding in september door de rechter behandeld wordt, kan er volgens Crooijmans een paar maanden later een beslissing liggen. Zelfs als daarna hoger beroep wordt ingesteld, kan er voor medio 2018 duidelijkheid zijn, stelt de advocaat.

ZLTO en POV beraden zich over juridische stappen

Goorts + Coppens hoopt dat partijen als ZLTO zullen aanhaken bij hun kortgedingprocedure. Volgens Janus Scheepers, portefeuillehouder ruimtelijke ontwikkeling bij ZLTO, is zijn organisatie zich nog aan het beraden, maar een juridische procedure komt er in ieder geval. “We zijn voorbereidend werk aan het doen. We gaan komende week met ons team kijken welke procedure we gaan opstarten. Bijvoorbeeld de aantasting van het eigendomsrecht, of de ontstane oneerlijke concurrentiepositie met andere provincies. Maar ik kan daar nu nog niet verder op vooruitlopen.”

Caroline van der Plas, woordvoerder van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), kan op dit moment nog niet zeggen welke juridische stappen POV zal zetten. “Daarover wordt nog nagedacht.”

Eén reactie

  • agratax(1)

    ZLTO wil eventueel een procedure aanspannen met als doel "Oneerlijke concurrentie positie" t.o.v. andere provincies. Dit kan betekenen dat de Provincie Brabant wordt terug gefloten of dat de andere provincies de ongelijkheid gaan recht trekken door soortgelijke maatregelen als Brabant heeft ingevoerd, af te kondigen. Hier zal Vee houdend Nederland niet blij mee zijn. Laten we met elkaar op passen dat we onze vijand (dieren en milieu activisten) geen nieuwe wapens in hun strijd bezorgen.
    Het feit dat ieder zichzelf respecterende organisatie of groep betrokkenen weer eens zelfstandig ten strijde wil trekken, geeft mij het gevoel dat het Provinciehuis wel eens als winnaar uit de bus kan komen. De politiek heeft als slogan "Verdeel en Heers".

Of registreer je om te kunnen reageren.