Home

Nieuws

Grote verschillen in vleesprijzen wereldwijd

De consumentenprijzen voor vlees verschillen wereldwijd enorm. Zwitserland is het duurste land, Oekraïne het goedkoopst. Nederland zit een eindje boven het midden.

Dat blijkt uit een vergelijking van de vlees- en visprijzen in 50 landen uitgevoerd door Caterwings, een internationaal opererend online cateringsbedrijf.

Nederland op plaats 17

De Vlees Prijsindex is gebaseerd op prijzen in supermarkten in grote steden. Zwitserland (142% boven het gemiddelde) wordt op grote afstand gevolgd door Noorwegen (+64%) en Hongkong (+61%). In hekkensluiter Oekraïne zijn de prijzen 51% lager dan het gemiddelde, in Maleisië 50%.

Nederland staat op een zeventiende plaats, al verschilt de score per soort vlees. Voor rundvlees is de prijs 26% hoger dan gemiddeld, voor kip is dat 5% en voor varken 10%.

Australiërs eten meeste vlees

Australiërs zijn volgens dit onderzoek de grootste vleeseters. Die eten 112 kilo per persoon per jaar. In India wordt het minste vlees gegeten: per persoon 4,4 kilo. Ook in Indonesië, Turkije en Egype is de vleesconsumptie relatief erg klein; minder dan een kwart van het gemiddelde. Andere grote vleeseters wonen in Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Argentinië. Nederland staat hierin 15de met 86 kilo.

Aantal uren werk om vlees te kunnen kopen

De index kijkt niet alleen naar de consumentenprijs, ook naar het aantal uren dat een minimumloner moet werken om het vlees te kunnen kopen. Dat levert een heel ander beeld dan de prijsvergelijking zelf. Een Deen hoeft maar 1 uur te werken voor een portie rundvlees, iemand in Indonesië 24 uur. In India moet je voor een portie kip 11 uur werken, in Denemarken nog geen half uur. Voor Nederland is dat 40 minuten.

Verschillen binnen EU

Opvallend zijn de forse verschillen in scores tussen de EU-landen, ondanks de gemeenschappelijke markt. Duurste EU-land is Zweden (+48%). Duurste euroland is Finland (+35%). Goedkoopste EU-land is Hongarije (-37%), goedkoopste euroland is Estland (-25%).

Of registreer je om te kunnen reageren.