Home

Nieuws 3 reacties

‘Gelderland moet veehouderij net zo aanpakken als Brabant’

Gelderland moet strengere regels stellen aan de intensieve veehouderij. De provincie zou een voorbeeld moeten nemen aan Noord-Brabant. Dat stelt de Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland (SLBG) in een brief aan de fracties in Provinciale Staten.

De stichting is bang dat er anders een “waterbedeffect” zal ontstaan. Het huidige plussenbeleid biedt de inwoners van Gelderland onvoldoende bescherming tegen de gezondheidsrisico’s die de intensieve veehouderij met zich meebrengt, aldus Leefbaar Buitengebied Gelderland.

Gelderse plussenbeleid

SLBG – een overkoepelend netwerk van Gelderse burgergroeperingen – is bang dat veehouders uit Brabant de wijk zullen nemen naar Gelderland, omdat de regels hier minder streng zijn. Er is een gelijk speelveld in Brabant en Gelderland nodig, stelt SLBG. Het zogeheten Gelderse plussenbeleid is vooral bedoeld om uitbreiding van intensieve veehouderij mogelijk te maken. Het idee dat toepassing van innovatieve technieken de oplossing is voor alle problemen in de veehouderij, wordt door de stichting niet gedeeld. Het plussenbeleid is voor omwonenden van veehouderijen vooral een ‘minnenbeleid’.

Ook pleit de stichting voor een standstill voor de geitenhouderij, zoals Brabant ook heeft afgekondigd. Er moet een verbod komen op de groei van het aantal melkgeiten in Gelderland. Het gevaat van een stijgende ziektedruk op de omgeving is te groot. Daar moeten omwonenden tegen beschermd worden, stelt de stichting.

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Minder pluimveebedrijven

Een vergelijkbare ingreep wil SLBG in de pluimveehouderij. Het aantal pluimveebedrijven is veel te groot in Gelderland. Provincie en gemeenten worden opgeroepen terughoudend te zijn bij besluiten over bestemmingsplannen en vergunningen de nieuwvestiging en uitbreidingsplannen van pluimveebedrijven mogelijk maakt.

Laatste reacties

  • Probe

    Snel aanvragen dus...

  • boer met klompen

    En limburg dan????

  • farmer135

    Ik zie niet zo snel een invasie van brabanders richting gelderland . Heel andere cultuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.