Home

Nieuws 6 reacties

Geitenhouderij in Gelderland per direct op slot

De geitenhouderij in Gelderland is per direct op slot gezet. De provincie laat geen nieuwe bedrijven toe en bestaande bedrijven mogen niet meer uitbreiden. Het besluit is genomen op woensdagmorgen en gaat per direct in, maakte de provincie bekend.

Uit onderzoek blijkt dat omwonenden in een straal van 2 kilometer rond een geitenstal meer kans hebben op longontsteking en dat 10% van alle gevallen van longontsteking onder deze groep te wijten is aan de geitenhouderij, stelt de provincie.

Met de maatregel wil de provincie verdere groei voorkomen. De geitenhouderij is in de laatste drie jaar met 26% gegroeid in Gelderland, landelijk was dat 16%. De maatregel heeft ook te maken met het besluit van Brabant om de bedrijfstak daar op slot te zetten.

Nader onderzoek

Met het besluit wil de provincie ‘een verhoogd risico voor omwonenden voorkomen’, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. “Wij kiezen voor deze maatregel, omdat nog niet duidelijk is wat de oorzaak is voor het verhoogde risico voor omwonenden; zit het in mest, het transport, het voer, de stal et cetera? Het rijk gaat dat nader onderzoeken en dat onderzoek geeft straks ook aanknopingspunten voor andere maatregelen”, aldus gedeputeerde Van Dijk.

Hij wijst erop dat ook andere dieren een verhoogde kans op longontsteking veroorzaken, maar daar is duidelijk dat nieuwere stalsystemen de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen. Voor geiten is volgens Van Dijk nog niet bekend welke maatregelen zorgen voor minder risico op longontsteking.

Wijzigen Verordening Ruimte van Gelderland

Het voorbereidingsbesluit geldt voor een half jaar. Binnen die termijn bereiden Gedeputeerde Staten een aanpassing voor van de Verordening Ruimte van Gelderland en stellen Provinciale Staten deze vast. Tijdens de Statencommissie op 13 september bespreekt het college met de staten het wijzigen van de Gelderse Verordening Ruimte. Een eerste Statenbrief hierover heeft Gedeputeerde Staten inmiddels vastgesteld.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Paniekvoetbal!! Aan de hand van halve en hele onwaarheden...

 • vandenbrand

  kanniewaarzijn, longontsteking en onder andere q koorts is inderdaad heel erg, maar. als het inderdaad zo ingrijpend was dan waren er geen geitenbedrijven meer. immers die boeren zijn allemaal aan die ziekte overleden. bijvoorbeeld de ziekte van lyme , (teken uit de natuurgebieden), wat vele malen meer slachtoffers vergt, word niet over gesproken

 • jan4072

  Hoofdreden is de vergrijzing. De oudjes die rijk zijn geworden door het westen te verpesten (hier mag je geen boom om zagen als er een vogeltje op de tak zit en daar wordt heel bos omgezaagd tbv autobaan). Waar gaan deze oudjes wonen? Op de plaats waar het nog rustig en laten daar nu ook net de nieuwste bedrijven zich ((moeten) ivm stankcirkel enz) vestigen. Oudjes zijn nu eenmaal iets zwakker en dus iets vaker ziek en ala hier is de conclusie in de buurt van veeteelt wordt je sneller ziek. En intussen wordt de vergrijzing nog weer erger en tevens de files richting het westen evenzo. Het wordt tijd dat de regering de ogen opent en ziet dat ze moeten zorgen voor extra werkgelegenheid in Gelderland en dan kunnen de grijze rijke oudjes daar blijven fijn langs de kust wandelen.

 • Vhouder

  auto s , openhaard , roken , alcohol , vliegtuigen allemaal per direct verboden in gelderland

 • koestal

  Bij Schiphol moeten ze onmiddelijk het vliegverkeer stil leggen,vanwege CO2 uitstoot ,geluidsoverlast , etc. O jee ,hoe moeten dan die arme ministers en vakantiegangers dan in die verre landen komen ? Dat kun je ze toch niet aandoen.

 • koestal

  Door al die CO2 uitstoot smelt de Noordpool,dus direct een deel van het verkeer en de luchtvaart stil leggen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.