Home

Nieuws

ForFarmers maakt meer winst, resultaat Engeland lager

Voerconcern ForFarmers Group heeft in het eerste halfjaar van 2017 een bedrijfsresultaat behaald van € 39 miljoen, 18% meer dan in dezelfde periode van 2016.

De omzet steeg met 3,7% naar € 1,11 miljard. De totale voerafzet steeg met 3,6% naar 4,7 miljoen ton. De mengvoerafzet steeg harder, met ruim 6% naar 3,33 miljoen ton. Dat is het resultaat van groei in Nederland, Duitsland en België. In het Verenigd Koninkrijk daalde de voerafzet en het resultaat. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het bedrijf dat in 2016 naar de beurs ging.

Betere prijzen

Vooral op het Europese vasteland is een herstel van de agrarische sector merkbaar, volgens topman Yoram Knoop. Betere prijzen zorgen ervoor dat zowel varkens- als melkveehouders er over het algemeen beter voorstaan dan een jaar geleden.

In het Verenigd Koninkrijk speelt de onzekerheid over de Brexit een rol. Veehouders zijn nog terughoudend om de veestapel weer uit te breiden, die in 2016 is gereduceerd. De betere financiële positie van boeren leidde ook tot minder achterstallige betalingen en een lagere voorziening voor dubieuze debiteuren, die daalde met € 1,1 miljoen.

Fosfaatreductieplan en fipronil-affaire

Het fosfaatreductieplan in de melkveehouderij heeft in het eerste halfjaar een beperkte invloed gehad op het volume van melkveevoer in Nederland. Voor het tweede halfjaar verwacht Knoop een iets groter effect, maar voor het hele jaar zal dat lager zijn dan de eerder uitgesproken 5%.

De fipronil-affaire is ‘heel, heel vervelend voor de pluimveehouders’, volgens Knoop. Het zal het volume raken in Nederland en België, maar vooralsnog is de verwachte impact op het volume van pluimveevoer in totaal marginaal.

De cijfers van ForFarmers bevatten over de hele linie het effect van de lagere koers van het Britse pond ten opzichte van de euro. De omzetstijging bevat een negatief valuta-effect van 3%, maar ook een plus van 3,5% door overnames waaronder het Nederlandse Vleuten-Steijn. Zonder deze effecten zou de zogenoemde autonome omzetstijging 3,2% zijn geweest.

EBITDA belangrijk kengetal

Voor de vergelijking van de resultaten is de zogenoemde EBITDA een belangrijk kengetal. Dat is het bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen, afboekingen en incidentele posten. De EBITDA steeg met bijna 12% naar € 51,7 miljoen. Zonder valuta-effect zou dat bijna 15% zijn geweest. In Engeland daalde de EBITDA met 28%, waarvan 10% door het valuta-effect. In Nederland steeg dit kengetal met 18%, in België en Duitsland was dat een plus van 4%.

Voor bijna € 24 miljoen eigen aandelen ingekocht

De winst toe te rekenen aan de eigenaren steeg met 21,6% naar € 30,4 miljoen. De gewone winst per aandeel steeg van € 0,236 in het eerste halfjaar van 2016, naar € 0,288 in het afgelopen halfjaar; een plus van 22%. Dat komt door de gestegen winst en het aandeleninkoopprogramma, inmiddels heeft ForFarmers voor bijna € 24 miljoen eigen aandelen ingekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.