Home

Nieuws

Cargill investeert in kweekvlees

Cargill, een van de grootste mondiale agrarische spelers, investeert in de nog volop in ontwikkeling zijnde kweekvleestechnologie.

Samen met miljardair Bill Gates en enkele andere partijen is hiervoor een bedrag van omgerekend € 14,5 miljoen opgehaald. Het geld komt ten goede van Memphis Meats dat rundvlees, kip en eend produceert op basis van dierlijke cellen; het zogenoemde kweekvlees. Hierbij worden dus geen dieren geslacht. In totaal heeft Memphis Meats voor kweekvleesproductie al € 18,5 miljoen ingezameld. Dat meldt marktbureau Bloomberg.

Kweekvlees Nederlandse uitvinding

Overigens is kweekvlees een Nederlandse uitvinding. Hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de Universiteit Maastricht ontwikkelde de eerste hamburger van kweekvlees. Die werd in 2013 geïntroduceerd met behulp van een Amerikaanse miljardair.

In 2013 presenteerde Mark Post de eerste kweekburger. - Foto: ANP
In 2013 presenteerde Mark Post de eerste kweekburger. - Foto: ANP

Cargill wilde graag als een van de eerste agrarische bedrijven kapitaal steken in Memphis Meats. “Deze stap geeft ons toegang tot de gekweekte eiwitmarkt en staat ons toe om samen te werken aan verdere innovatie en commercialisatie”, aldus een Cargill-woordvoerder. Volgens haar blijft de consument om (duurzaam) vlees vragen, maar zal zowel gangbaar als kweekvlees in deze vraag een rol spelen. Memphis Meats toont zich uiteraard tevreden over de investeringen door onder meer Cargill. “De huidige gangbare vleesproductie zorgt voor ‘uitdagingen’ op het vlak van milieu, dierwelzijn en gezondheid. Die problemen wil iedereen oplossen”, zegt een woordvoerder.

Twee maanden geleden liet Cargill overigens weten dat het zijn veevoederonderdelen in de VS wilde verkopen. Het bedrijf zei zich toen te willen focussen op onderdelen waarbij een hogere marge te behalen valt. Concreet: van varkens en rundvee naar plantaardige eiwitten, aquacultuur en insecten. Lage graanprijzen, een groot aanbod en lage marges vormden de aanleiding hiertoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.