Home

Nieuws 4 reacties

Brabants milieubeleid vergt € 500 miljoen van veehouders

Tot 2022 zal de veehouderij in Brabant gedwongen zijn ongeveer € 500 miljoen te investeren in het vernieuwen van hun stalsystemen.

De gemiddelde jaarkosten zullen op € 100 miljoen uitkomen. Dat is het gevolg van het provinciale besluit van begin juli om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen. Veel veehouderijen zullen hierdoor in grote problemen komen. Tot die conclusie komt DLV Advies na het nodige rekenwerk op basis van het Besluit transitie veehouderij. Door dit besluit moeten stalsystemen in plaats van 2028 al in 2022 voldoen aan de milieueisen.

Grote belangstelling

Donderdagavond presenteerde DLV-bedrijfsadviseur Jan Pijnenburg de ingrijpende gevolgen voor de veehouderij van het Brabantse beleid tijdens een informatieavond over de aanpassing van de milieuwetgeving in Oirschot. De belangstelling was groot: zo’n 140 veehouders lieten zich bijpraten over de gevolgen die het Brabantse beleid voor hen heeft.

Brabantse boeren lieten in juli massaal van zich horen bij het Provinciehuis in Den Bosch. Ze protesteerden tegen de toen nog voorgenomen maatregelen van de provincie. Foto: Bert Jansen
Brabantse boeren lieten in juli massaal van zich horen bij het Provinciehuis in Den Bosch. Ze protesteerden tegen de toen nog voorgenomen maatregelen van de provincie. Foto: Bert Jansen

Tussen € 50.000 en € 100.000 per veehouderij

Het gaat om forse bedragen die veehouders zullen moeten opbrengen de komende jaren. De noodzakelijke investeringsbedragen per veehouderij schat DLV tussen de € 50.000 en € 100.000. Pijnenburg: “Dat brengt extra jaarkosten met zich mee van tussen de € 10.000 en € 25.000 per bedrijf. Dat zal voor veel veehouderijen veel te veel zijn. Bovendien is het nog maar de vraag of die investeringen überhaupt te realiseren zijn. Bij veel varkens- en pluimveebedrijven ligt al een zware financieringslast na alle bedrijfsaanpassingen in de laatste jaren. De financierbaarheid zal een gigantische uitdaging worden, verwacht ik.”

Zeker een op de tien veehouderijen in Brabant zal alleen als gevolg van dit beleid zijn deuren moeten sluiten, denkt DLV Advies.

Onder inkomensgrens

Voor veel veehouderijen dreigt hierdoor het voorbestaan ernstig in gevaar te komen. DLV Advies verwacht dat de aanpassing van de Brabantse milieuwetgeving 67% van de varkenshouderijen, 38% van de melkveehouderijen en 41% van de andere veehouderijsectoren onder de inkomensgrens van € 23.000 per jaar terecht zullen komen. Zeker een op de tien veehouderijen in Brabant zal alleen als gevolg van dit beleid zijn deuren moeten sluiten, denkt DLV Advies.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Ijskoude sanering. Diep triest. Nul waardering voor goed en eerlijk voedsel.

 • Tinus1

  Hmm voor 50.000,- een luchtkanaaltje en wasser ??? Echt het minimale en ondergrond van luchtkanaal is ook staldeermeters?? Grotere stallen max 100.000,-- knappe jonge!

 • sjoz

  Geen medelijden, ZLTO helpt de boer naar de afgrond. En maar doorgaan met vernieling an milieu, gezondheid en dierenleed. Stoppen met geld pompen in een doodlopende bedrijfstak.

 • farmerbn

  Het rijke luxe Brabant heeft de boeren niet meer nodig en pesten ze nu weg. Na de sigaren ,de textiel zijn de boeren nu aan de beurt om op te krassen. Verkoop je dure grond snel aan je collegaboer want als die er ook mee kapt, kun je het alleen nog aan de natuur geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.