Home

Nieuws

Blockchain draagt bij aan transparantere voedselketen

Grote voedingsbedrijven willen met blockchaintechnologie de productieketen van grondstof tot eindproduct beter in beeld te brengen.

Het zou onder meer gaan om Unilever en Nestlé. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

Blockchain is een technologie die een betrouwbare database moet creëren waarin de afgelegde weg van voedsel nauwgezet geregistreerd wordt en nagekeken kan worden. Met meer transparantie tot gevolg.

Nieuwe vorm van controle en vertrouwen

“Deze technologie helpt bedrijven uit dezelfde sector om samen een nieuwe vorm van controle en vertrouwen op te bouwen”, zegt Marie Weck, directeur bij IBM Blockchain. In België werd blockchain voor het eerst als oplossing genoemd in de nasleep van de hetze rond de undercoverbeelden uit het exportslachthuis in Tielt eerder dit jaar.

Vooral in het kader van voedselveiligheid kan de technologie nuttig zijn. In één oogopslag wordt namelijk duidelijk waar ingrediënten vandaan komen. Om die reden zijn al meerdere grote spelers uit de voedingsindustrie in zee gegaan met de Amerikaanse techgigant IBM.

Hoe werkt blockchain bij een krat tomaten?

Blijft over de vraag hoe het werkt. Een concreet voorbeeld. Een boer kan een krat tomaten op de blockchain registeren. Het krat krijgt dan een code waardoor die identificeerbaar wordt. Die code is het begin van de keten en bevat informatie over de teler en wanneer en waar het geregistreerd is. Bij elke stap die de krat vervolgens ondergaat, kan een nieuw stukje informatie aan de keten toegevoegd worden.

Dit kan zowel handmatig als automatisch. Zo krijgen de tomaten een uniek label dat de ‘ketting’ van informatiepunten weergeeft. Later worden het transport en de kwaliteitscontroles aan de ketting toegevoegd. Zo is bij de supermarkt het hele proces uiteindelijk inzichtelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.