Home

Nieuws 1 reactie

Aantal stalbranden gestegen

Het aantal stalbranden is de afgelopen jaren gestegen van 29 stallen in 2014 naar 47 vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Brandweer Nederland die de NOS heeft gepubliceerd.

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) wil zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van de stalbranden, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen.

Actieplan Stalbranden

Recentelijk is het onderzoek van het Actieplan Stalbranden 2012-2016 afgerond en naar het ministerie van economische zaken gestuurd. In dit rapport, wat nog niet openbaar is, staat onder andere dat de meeste stalbranden ontstaan door oververhitting na kortsluiting en door werkzaamheden in de stal.

Naar aanleiding van dit actieplan is onder andere het bouwbesluit in 2014 aangepast, met meer brandveiligheidseisen voor stallen. De effecten van deze maatregel is waarschijnlijk vanwege vergunningverlening pas merkbaar bij nieuwe stallen die vanaf 2015 gebouwd zijn.

Eén reactie

  • PetervanKempen

    Sinds de laatste 3 branden bij varkensstallen (die helemaal voldeden aan de laatste voorschriften) is er behoefte aan vaststelling van de oorzaak...... zodat daar iets tegen kan worden ondernomen. Wat die oorzaak is?? Men wil dat het onderzoek door een onafhankelijke derde gebeurt. Nergens heb ik gelezen dat er sprake was van kortsluiting oid..wat een veel voorkomende oorzaak WAS.

Of registreer je om te kunnen reageren.