Home

Nieuws

ADM verdient meer aan maisverwerking

Archer Daniels Midland (ADM) heeft het afgelopen kwartaal fors meer verdiend aan de verwerking van mais tot bijvoorbeeld bio-ethanol, zoetstoffen en maiszetmeel.

Het bedrijf verdiende duidelijk minder aan de verwerking van soja tot onder meer biodiesel en sojameel. Het bedrijf schreef weer zwarte cijfers met de handel en transport.

ADM behoort met Bunge, Cargill en (Louis) Dreyfus tot de zogeheten ABCD-groep van wereldwijd dominante agriconcerns. Het bedrijf wordt aangestuurd vanuit Chicago, maar is ook sterk aanwezig in onder meer Brazilië, Oekraïne, Nederland en Frankrijk. De winst kwam uiteindelijk uit op $ 276 miljoen (€ 233 miljoen), tegen $ 284 miljoen een jaar eerder.

Kostenbesparingen

De handelspoot die vanuit een dorp vlakbij Genève wordt gerund is verreweg het grootst, maar al enige tijd het zorgenkindje binnen de organisatie. De prijzen voor agrarische grondstoffen zijn laag, schommelingen zijn beperkt en boeren houden product vast. ADM heeft het Zwitserse kantoor op de schop genomen en is over de volle breedte van de onderneming bezig met kostenbesparingen.

Volgens topman Juan Luciano, een Argentijn, werkt de aanpak. Het afgelopen kwartaal werden enkele tientallen miljoenen euro’s verdiend met ‘agrarische diensten’, waar de onderneming handel, opslag, logistiek en primaire verwerking onder schaart. Vorig jaar was het onderdeel nog ruim verlieslatend. De verwerking van mais leverde 37% meer winst op. De winstgroei komt niet op het conto van een veel groter volume, maar dikkere marges.

Prijzen sojameel gekelderd

Hier ging het om omgerekend € 189 miljoen. De sojaverwerking was minder lucratief dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat veel eiwitrijke voergranen beschikbaar zijn wereldwijd, waardoor de prijzen van sojameel zijn gekelderd. Volgens Luciano is ADM nog niet af en blijft de onderneming inzetten op kostenbesparingen en het afstoten van niet-kernactiviteiten.

Ook concurrenten deden de afgelopen maanden de nodige niet-kernactiviteiten in de verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.