Home

Nieuws 8 reacties

ZLTO: Brabantse plannen niet financierbaar

Banken zullen in veel gevallen geen financiering verstrekken voor milieu-investeringen die nodig zijn om aan nieuwe stikstofregels van de provincie Noord-Brabant te voldoen.

Dat concludeert ZLTO op basis van een doorrekening accountantsbureau Abab, dat vier bestaande, qua omvang typische veehouderijen in de provincie onder de loep nam. Volgens Abab kosten de maatregelen tussen € 100.000 en ruim € 200.000, afhankelijk van het type bedrijf.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers stelt vast dat wanneer de bank de benodigde middelen niet verschaft een bedrijf zal moeten stoppen. “We wisten natuurlijk al dat de gevolgen fors waren”, aldus de melkveehouder uit Wintelre, “maar het rapport maakt heel indringend duidelijk met welke consequenties veehouders geconfronteerd worden.”

Uit de berekeningen blijkt onder meer dan een leghennenbedrijf met 33.000 dieren circa € 110.000 kwijt kan zijn aan extra milieu-maatregelen, terwijl de investering van een bedrijf met 500 zeugen wordt geraamd op € 208.000.

Laatste reacties

 • John*

  6 jaar reserveren a 125 euro geeft voor een normaal bedrijf wel de middelen om te investeren in milieu en dierwelzijn, 2024 zou een mooi compromis zijn, dan moeten de daken van die oude stallen toch vervangen zijn en dan is de stal of uit productie of gerenoveerd.

 • H.Grotenhuis1

  Zouden dit soort aanpassingsinvesteringen niet uit reeds beschikbare eigen middelen gefinancierd moeten worden ?

 • info36

  Reeds beschikbaar? Kom jij van Mars?

 • Gat

  Idd. Van die vooraf verlies gevende jaren voor velen intensieve varkensboeren.

 • farmer135

  dat er veel stoppen is juist de bedoeling van de provincie

 • beversbv1

  al die nieuwe chemische luchtwassers gaan voor een nieuw probleem zorgen en dat is het SPUIWATER dat in de grond verdwijnt wat nog veel slechter is dan de ammoniak in de lucht.daarvoor krijgen we weer extra administratie.
  we geraken van de regen in de drup
  mijn advies is om vandaag nog de drinkwaterbedrijven te mobiliseren.

 • Maas1

  Als eerder gemaakte afspraken een zijdig worden opgezegd dan vervallen alle eerdere gemaakte afspraken wat betreft stikstof/ ammoniak. Bij de boer stikstof weghalen en het toevoegen aan de industrie,dit hele verhaal heeft niets met natuur te maken,maar wordt enkel gebruikt als instrument om de boeren de nek om te draaien.

 • Maas1

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.