Home

Nieuws

West-Vlaams oppervlaktewater gevaarlijk voor vee

In het zuiden van Nederland zijn geen problemen met hoge zoutgehaltes in oppervlaktewater, meldt de Unie van Waterschappen.

Het oppervlaktewater in West-Vlaanderen kan door zeer hoge zoutgehaltes niet meer gebruikt worden voor vee. Door de langdurige droogte noteren deze zoutgehaltes – ondanks de regen van de afgelopen dagen – alarmerende tot levensbedreigende waardes. Provinciegouverneur Decaluwé verlengt daarom het oppompverbod in drie Westvlaamse regio’s tot 18 augustus, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Zoutwaardes hoger dan 4.000 milligram per liter vormen een risico voor de volksgezondheid, vanaf 10.000 milligram is het water zelfs levensbedreigend. Uit metingen door waterbeheerders blijkt dat op meerdere plekken in West-Vlaanderen deze kritieke zoutwaardes ruimschoots overschreden zijn. De laatste keer dat er (bijna) zulke waardes werden genoteerd, was tijdens de droge zomer van 2011.

Nederland geen last van verziltingsproblemen

De hoge zoutgehaltes vanwege de droogte in de eerste helft van dit jaar zijn wel een echt Vlaams probleem. Het zuiden van Nederland heeft geen last van verziltingsproblemen. “Dit komt mede doordat dit gebied hoger ligt en het zoute water er simpelweg niet komt”, zegt woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. “Verzilting is vooral een probleem in laaggelegen delen van Nederland en in het westen van het land. Maar omdat er inmiddels alweer wat regen is gevallen en de toevoer van de rivier de Rijn zeer aanzienlijk is, is er genoeg doorspoeling. En daardoor is het oppervlaktewater hier op dit moment niet te zout.”

Of registreer je om te kunnen reageren.