Home

Nieuws laatste update:24 jul 2017

Vlees en bloemen gevoelig voor Brexit-impact

De Nederlandse sierteelt en vleessector worden het meest negatief geraakt door een Brits vertrek uit de EU. De sectoren kunnen tot en met 2018 last krijgen van de dalende waarde van het pond.

Dat schrijft ABN Amro in een rapport. De vleessector is kwetsbaar omdat de Britten tot de grootste afnemers behoren.

ABN Amro stelt vast dat het Verenigd Koninkrijk meer dan Nederland afhankelijk is van de import van agrarische producten. Maar iets meer dan de helft van alle voeding die wordt geconsumeerd door de Britten, is ook in eigen land gemaakt. Meer dan een kwart wordt uit de EU geïmporteerd waarbij Nederland tot de hofleveranciers wordt gerekend.

Bloemensector en vleessector meest geraakt

Alle sectoren worden geraakt door de verwachte daling van het pond in 2018, denkt ABN-econoom Nadia Menkhorst. Maar de bloemensector en de vleessector worden het meest geraakt. Ook importeren de Britten veel groente en fruit uit de EU, waarbij weer Nederland als grote leverancier opvalt. De Britten importeren 90% van de bloemen. Het is een luxeproduct dat sneller door de consument wordt opgegeven als de prijs te hoog wordt.

Sectorbankier Jan de Ruyter ziet het niet louter somber in. “Het is duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk voor veel agrarische producten niet zelfvoorzienend is. Op de middellange termijn zal dit voor veel producten ook zo blijven. De Britten waarderen onze producten en onze betrouwbare dienstverlening. Deze combinatie is waardevol, ook na de Brexit. Het is belangrijk om de relaties met de Britse partners te verstevigen.”

Voedingsmiddelenindustrie kan profiteren

De voedingsmiddelenindustrie kan zelfs profiteren van de ‘Brexit’. Voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie wordt 50% van de omzet uit export gehaald, en opnieuw is het Verenigd Koninkrijk belangrijk. Ze worden nu beconcurreerd door Britse voedingsmiddelenexporteurs. Door de daling van het pond kunnen zij concurrerender worden. Als de Britten echter goeddeels buiten de interne markt blijven, valt een deel van de concurrentie weg.

Menkhorst ziet niet alleen valutarisico’s. Andere problemen zijn een dalende Britse koopkracht en gebrek aan consumentenvertrouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.