Home

Nieuws 3 reacties

‘Vlaamse landbouwgrond overgewaardeerd’

Landbouwgrond in Vlaanderen wordt overgewaardeerd. Het landbouweconomisch rendement laat slechts een grondprijs van € 25.000 à € 30.000 per hectare toe.

Betaalt een landbouwer meer, dan kan hij dit nooit terugverdienen met de gewassen die op het veld staan. Dat zeggen Bart Verstrynge en Caroline Tack van KBC, een grote bank in België, in de rubriek Agronomics op PlattelandsTv.

“Als je als landbouwer de keuze hebt tussen huren of kopen van landbouwgrond, dan is huren meestal de aangewezen optie”, zo luidt het. Momenteel is ongeveer 600.000 hectare Vlaams grond in landbouwgebruik. Ongeveer 56% van dat areaal wordt gebruikt voor de rundveehouderij en ruim 35% voor akkerbouw.

“Als je kijkt naar het landbouweconomisch rendement van deze twee sectoren, eventueel aangevuld met de opbrengst voor mest en de betalingsrechten, dan zie je dat er over een periode van 35 tot 40 jaar maar een terugbetalingsruimte is van € 25.000 tot € 30.000 per hectare”, stelt Verstrynge.

Schaarste

“In geen enkele streek in Vlaanderen kan je voor deze prijzen nog landbouwgrond kopen”, vult Caroline Tack aan. “Soms gaat het over het dubbele, tot zelfs het drievoudige.” Volgens de KBC-experts is de prijs die vandaag betaald wordt voor een hectare landbouwgrond dan ook te hoog. Dat heeft te maken met het feit dat landbouwgrond in Vlaanderen schaars is en de wet van vraag en aanbod volop speelt.

‘Als je de kans krijgt om gronden te huren, dan is dat te verkiezen boven aankopen’.

Als landbouwer investeren in landbouwgrond is dan ook meestal niet de financieel beste optie. “Als je de kans krijgt om gronden te huren, dan is dat te verkiezen boven aankopen. Als pachter kan je gewoon meer rendement halen op je gronden”, aldus Tack.

Kopen als landbouwer kan wel een optie zijn, maar dan moet je over voldoende kapitaal hebben en moet het gezien worden als een belegging waarbij je voor een stuk speculeert op de toekomstige waarde van de grond.

Beleggen

Tack is van mening dat particulieren, die willen investeren in landbouwgrond, dit beter niet kunnen doen. “De enige wettelijke optie die vandaag bestaat als zij hun landbouwgrond willen verhuren, is de pacht. Seizoenpacht kan enkel tussen landbouwers. De pachtwetgeving is echter zeer stringent en bevoordeelt meestal de pachter. Met de opbrengst van de pachtprijs kan hij zijn investeringen onmogelijk terugbetalen en dus is landbouwgrond als belegging veel minder interessant dan een stuk bouwgrond.”

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Wat een slimme mensen hebben die banken toch in dienst. Niet alleen in Nederland, maar ook in België. En fijn dat ze hun kennis ook met ons delen!

 • vanvelthoven7

  wat is de pachtprijs in belgie dan ?

 • alco1

  Wat in het verleden gebeurde met landbouwgrond, geschied nu met de huizenmarkt.
  Geld belegging van mensen, verzekeringen en banken maken alles door concurrentie onrealistisch duur.

Of registreer je om te kunnen reageren.