Home

Nieuws 4 reacties

Vergunning grootste mestverwerker vernietigd

De vergunning die de provincie Noord-Brabant heeft verleend voor de grootste mestverwerker van Europa, zal worden vernietigd.

De rechter in Den Bosch heeft dat dinsdag aangekondigd in een rechtszaak die onder meer is aangespannen door de gemeente Oss, waar boeren de fabriek willen bouwen.

De mestverwerker met een capaciteit van een half miljard kilo drijfmest per jaar moet op een industrieterrein in Oss komen. De initiatiefnemers wilden zich eerder vestigen in het buitengebied van Landhorst maar daar was veel weerstand van omwonenden, onder meer vanwege stank.

Zorgen over volksgezondheid

Op verzoek van de provincie wijken de veehouders uit naar het bedrijventerrein, maar ook daar kwam de buurt in opstand. Bij inwoners van Oss bestaan zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. De rechter oordeelde dinsdag dat de provincie veel beter onderzoek had moeten doen naar de impact van stoffen die de mestverwerker uitstoot.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Sinds wanneer noteren we mest in kilogrammen? Boerderij moet geen stelling nemen en de gebruikelijke maat nemen nl. tonnen. Mest gaat in tonnen en niet in kilo's tenzij je de hoeveelheden wilt opblazen. Boerderij was toch een onafhankelijk blad en geen blad voor boerentegenstanders? Kun je wel het ANP-logo eronder zetten maar toch vind ik het ongepast in een landbouwblad.

 • JKr

  Als ze een stok zoeken om de agrarische sector te slaan vindt ze er altijd 1.
  We kunnen de mestverwerker beter bij een vliegveld of midden op een rotonde zetten, daar is alles toegestaan.

 • Piet Piraat

  @JKr Bij ons in de buurt staat een straaljager op een rotonde

  Geen plek meer dus.

 • John*

  ze hadden gewoon klein moeten beginnen en zoetjes aan opschalen, 60, 120, 240, 480 duizend ton.. De omgeving kan dan wennen en de processen geoptimaliseerd. Maar landhorst is toch nog niet overboord?

Of registreer je om te kunnen reageren.