Home

Nieuws 1 reactie

Rabo: € 200 miljoen voor ‘impactleningen’

Rabobank gaat voor € 200 miljoen aan ‘impactleningen’ met een rentekorting verstrekken aan duurzame bedrijven.

De leningen zijn beschikbaar voor kleine en middelgrote bedrijven die geclassificeerd worden als ‘duurzame koplopers’, in de landbouw maar ook elders. Voor impactleningen geldt een rentekorting van maximaal 1,1 procentpunt.

Investering niet boven € 25 miljoen

Volgens de voorwaarden van de impactlening voor duurzame bedrijven mogen niet meer dan 3.000 personen in de organisatie werken, het leenbedrag tussen € 250.000 en € 7,5 miljoen liggen en de totale investeringssom niet meer zijn dan € 25 miljoen. De lening heeft een looptijd van 5 tot 10 jaar. Kredietnemers moeten beschikken over een geselecteerd keurmerk, zoals Beter Leven, EKO, Demeter, Stichting Veldleeuwerik en Keten Duurzaam Rundvlees.

De Verspillingsfabriek

Rabobank verstrekte de eerste impactlening eind 2015 aan de Verspillingsfabriek. De fabriek is een initiatief van cateraar Hutten en verwerkt voedsel dat supermarkten niet meer als vers kunnen verkopen, tot voedingsmiddelen. De vraag naar de leningen is volgens Rabobank sindsdien onverminderd hoog gebleven.

‘Een duurzame economie levert ook winst op voor de bedrijven zelf’.

Europese Investeringsbank

Rabobank gebruikt gelden die het beschikbaar heeft gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB). Alle 28 lidstaten van de EU hebben een aandeel in de bank. Nederland heeft 4,5% van de aandelen.

Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij de Rabobank: “Waar duurzaamheid nu nog als optie wordt gezien willen we dat het de komende jaren gangbaar voor iedereen wordt. Een way of life. Dat is waar onze duurzaamheidsagenda zich op richt. Want een duurzame economie is niet alleen positief voor mens, milieu en maatschappij maar levert ook ‘winst’ op voor bedrijven zelf.”

Eén reactie

  • Is dit de 200 miljoen die gereserveerd is voor het vitaliseringsplan van de POV?

Of registreer je om te kunnen reageren.