Home

Nieuws

Omzet Bayer Crop Science flink gedaald

Bayer’s landbouwdivisie Crop Science heeft het tweede kwartaal fors minder omzet en winst geboekt.

De teruggang is volgens topman Werner Baumann vooral te wijten aan een bijzondere situatie in Brazilië. Aan het einde van het oogstseizoen bleek de voorraad gewasbeschermingsmiddelen bij dealers veel hoger dan gewoon.

De hoge voorraden zijn volgens de Duitse onderneming vooral gevolg van lage insecten- en schimmeldruk, terwijl distributeurs hun voorraden de afgelopen tijd hebben opgebouwd. De producten worden deels terug gestuurd naar Bayer. Exclusief een omzetverlies van € 428 miljoen in Brazilië is de omzet van Crop Science gecorrigeerd voor wisselkoersen licht gestegen.

Buiten Brazilië was sprake van een omzetstijging van 5% in de VS en een gelijkblijvende omzet in de verkoopregio Europa, Midden-Oosten en Afrika. In Azië nam de omzet met 2% af. Bij de pesticiden was gecorrigeerd voor wisselkoersen en aanpassingen aan de productportefeuille over de hele breedte sprake van minder verkopen.

Groei met zaden

Bij zaden en gewaseigenschappen was sprake van 4,6% groei. De winst voor belastingen, rente en afschrijvingen is 52,2% gedaald tot € 317 miljoen. De resultaten vallen het bedrijf tegen en daarom is de omzetverwachting van ‘meer dan € 10 miljard’ verruild voor ‘minder dan € 10 miljard’, wat neerkomt op een daling onder de 10% op jaarbasis.

Volgens Baumann ligt de door boeren met argwaan gevolgde overname van concurrent Monsanto nog op schema. Het onderdeel dat diergeneesmiddelen maakt zag omzet en winst juist toenemen. Ook met farmaceutische middelen en het deels apart gezette oude chemiebedrijf werd meer verdiend, waardoor het concern als geheel nog pluste.

Of registreer je om te kunnen reageren.