Home

Nieuws

Lidstaten willen inkomenssteun Europees houden

De Europese landbouwministers zijn er in meerderheid tegen om een deel van directe steun aan boeren mede uit nationale middelen te betalen.

Dat is gebleken tijdens de vergadering van landbouwministers die maandag en dinsdag in Brussel is gehouden.

Renationalisatie van de inkomenssteun in het gemeenschappelijk landbouwbeleid is een van de ideeën die de Europese Commissie heeft geopperd in een discussiestuk over de financiën van de Europese Unie.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan toonde zich verheugd over de opstelling van de meerderheid van de landbouwministers. Als de inkomenssteun voor boeren deels afhankelijk wordt van de bijdrage van lidstaten, zou er een ongelijk speelveld kunnen ontstaan. Hogan waarschuwde dat met de vaststelling van de opstelling van de landbouwministers, nog niet vaststaat dat het idee daarmee van de baan is. “De landbouwministers zullen in huis hun ministers van financiën moeten overtuigen en ook het Europees Parlement moet ermee instemmen.”

Comité voor de regio’s ook tegen renationalisatie inkomenssteun

Het Europees Comité voor de Regio’s sprak zich vorige week ook uit tegen renationalisatie van de inkomenssteun. Het comité voor de regio‘s, een EU-orgaan dat bestaat uit regionale en lokale bestuurders, zegt dat hectaretoeslagen aan een maximum moeten worden gekoppeld, waarbij rekening wordt gehouden met de werkgelegenheid die een bedrijf biedt en de manier waarop sociale normen worden toegepast. Het comité vindt ook dat de ongelijkheid tussen de directe betalingen aan boeren tussen verschillende lidstaten moet worden verminderd.

Grotere rol regio’s in gemeenschappelijk landbouwbeleid

De regio’s willen wel een grotere rol spelen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid, uitgaand van de gedachte dat wat lokaal of regionaal kan, ook daar moet worden geregeld. Het comité ondersteunt de opvattingen van de werkgroep-Veerman, die onder andere aanbeveelt om oneerlijke handelspraktijken te bestrijden.

De regionale bestuurders vinden dat lidstaten en regio’s meer mogelijkheden moeten hebben om het bezit van landbouwgrond te reguleren, ook om te voorkomen dat grond op grote schaal wordt opgekocht en bij enkele eigenaren terechtkomt. Dat zou onder andere jonge boeren belemmeren een bedrijf te beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.