Home

Nieuws 3 reacties

Leden CAV Den Ham eisen aftreden RvC

52 leden van CAV Den Ham eisen het aftreden van de voltallige Raad van Commissarissen.

Ze zetten ook in op het vertrek van directeur Gert Bargeman. Drie leden van de RvC van zouden bedenkelijke betalingen van de mengvoercoöperatie hebben ontvangen en nauwelijks toezicht houden op de directie. Daar komt een conflict met personeel nog bij.

Dat valt te lezen in een briefwisseling tussen de betrokken partijen, waarover Boerderij beschikt. CAV Den Ham reageert zelf niet direct op de aantijgingen. Het conflict kent zijn oorsprong al in 2016. De situatie escaleerde toen in december een zestal klokkenluiders op non-actief werd gezet. Eén keerde terug, drie zochten een andere baan en twee moeten volgens een recente uitspraak van de kantonrechter weer terug kunnen keren. Hierover wordt onderhandeld.

Vraagtekens bij betalingen

De RvC ontkent de aantijgingen en de drie betrokken commissarissen benadrukken dat een externe accountant de betalingen heeft goedgekeurd. Het gaat om € 12.000 die Bargeman uitgaf aan een cursus gegeven door het bedrijf van een van de commissarissen. Twee andere commissarissen kregen schadevergoedingen van € 34.000 en € 5.000 voor het testen van veevoer.

Wat niet helpt is dat de resultaten van de onderneming al jaren mager tot slecht zijn. Het tonnage is de afgelopen jaren gekrompen van 100.000 naar 95.000 ton, waar groei naar 150.000 ton het doel is. De vorige directeur, Gert Roelofs, boekte gemiddeld in de jaren 2010 tot en met 2013 een positief resultaat van in totaal € 1 miljoen, aldus de briefschrijvers. Zijn opvolger dook in de periode van 2013 tot en met 2015 ruimschoots in de min.

Cosmetische ingreep

In 2016 werd weer een positief resultaat geboekt, maar volgens de bezorgde leden is dit het gevolg van een cosmetische ingreep. Het deel van de debiteuren dat als niet-inbaar wordt beschouwd werd niet langer op 25% maar op 20% geboekt. De voorziening is daardoor volgens de leden met € 275.000 gekrompen. Daarnaast is de verkoopbare winkelvoorraad op 100% gesteld, waar eerder in de boeken werd uitgegaan van 95%.

In totaal telt CAV Den Ham nu 175 leden.

Laatste reacties

  • DJM

    Deze kwestie gaat alleen maar verliezers opleveren als het zo door gaat. Leden die onpartijdig willen blijven worden nu, door de rondgang van de boze leden, gedwongen partij te kiezen. Jammer! En er zullen zaken op een andere manier gegaan zijn dan de gebruikelijke procedures van de afgelopen -tig jaar. Welkom in 2017. Boeren doe je ook anders dan -tig jaar geleden, ondernemen heet dat; schakelen op de snelweg van de maatschappij. En wat is de oplossing als RvC en directeur ingaan op de eis? Een CAV zonder bestuur? Dan staan er vele banen op de tocht en dat maakt tientallen gezinnen kapot; dat kan toch niet het doel zijn???

  • mtseshuis

    Mooi foute boel, zeker klakkeloos door laten rommelen en over de rug van de boeren mooi weer spelen?

  • magele

    slimmeboer.blogspot.com

Of registreer je om te kunnen reageren.