Home

Nieuws 3 reacties

Kans wegstemmen veehouderijplannen GS Brabant klein

De druk neemt toe op Provinciale Staten van Noord-Brabant om de plannen van Gedeputeerde Staten om de veehouderij versneld te verduurzamen komende vrijdag af te wijzen.

De stemming in de provincie lijkt zich te verharden. Zowel voor- als tegenstanders roeren zich steeds nadrukkelijker. Opvallend daarbij is dat het verzet uit steeds meer verschillende hoeken komt. Nadat allereerst met name veehouders massaal hun afkeuring lieten blijken, keerden in de afgelopen weken ook anderen zich tegen de plannen. Agrifirm, Rabobank, Vion, De Heus en zelfs de Dierenbescherming hebben zich tegen de invoering van de gepresenteerde strikte verduurzamingseisen uitgesproken. Als laatste hebben zich dinsdag zeventien Brabantse gemeentes aangesloten bij het protest. De bezwaarmakende gemeentes vinden dat maatregelen om de ingrijpende gevolgen van de plannen van GS voor boeren te beperken, onvoldoende zijn uitgewerkt. Ze doen daarom een beroep op PS om het besluit uit te stellen.

‘De politiek moet eindelijk eens zijn rug recht houden en stevige maatregelen durven nemen tegen de milieuvervuiling. Er moet wat gebeuren’

Ook voorstanders van de verduurzamingsplannen van GS roeren zich steeds luider, zoals bijvoorbeeld de Brabantse Milieufederatie. De mening van de voorstanders werd afgelopen week verwoord door een van de insprekers bij het Provinciale Statenoverleg over de veehouderijplannen van GS: “De politiek moet eindelijk eens zijn rug recht houden en stevige maatregelen durven nemen tegen de milieuvervuiling. Er moet wat gebeuren.”

Geen enkele beweging

Toch lijkt er in de politiek geen enkele beweging te komen. Alles loopt voornamelijk via de lijnen van coalitiepartijen en oppositiepartijen. Twee keer heeft PS in de afgelopen weken gesproken over de verduurzamingsplannen met GS, beide keren draaide het op hetzelfde uit. De coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en SP zijn voorstander van de maatregelen en het grootste deel van oppositie is tegen. Uit de inbreng van GroenLinks en de Dierenpartij tijdens de twee overlegrondes kan overigens zonder veel risico de verwachting uitgesproken worden dat ze tijdens de stemming van aanstaande vrijdag ook voor de GS-plannen zullen zijn.

Varkenshouders protesteerden dinsdagavond nog bij de VVD-bijeenkomst in Deurne. Foto: Bert Jansen
Varkenshouders protesteerden dinsdagavond nog bij de VVD-bijeenkomst in Deurne. Foto: Bert Jansen

Geen krimp van VVD

De enige partij in het bestuur van Brabant die misschien een afwijkende mening zou kunnen aanhangen dan GS, de ondernemerspartij VVD, geeft tot nu toe geen krimp. Tijdens beide PS-vergaderingen over de verduurzaming bleef woordvoerder Wouter Bollen volledig achter de plannen van GS staan. En dat ondanks het groeiend aantal VVD-afdelingen in de regio die mordicus tegen is. Na Someren en Deurne hebben nu ook de afdelingen Bergeijk, Heeze-Leende, Oirschot en Reusel-De Mierden zich publiekelijk uitsproken tegen de GS-plannen met de veehouderij. De groeiende groep afdelingen roepen in koor dat het partijgenoten in PS vrijdag tegen moeten stemmen.

‘De uitstoot moet naar beneden, dat is een feit’

Dinsdagavond was er een bijeenkomst van de Brabantse VVD in – het hol van de leeuw – Deurne. Statenlid en woordvoerder op dit onderwerp, Wouter Bollen, kreeg daar veel kritiek over zich heen, maar hij hield wederom ‘de poot stijf’. Bollen: “We moeten deze stap wel zetten, met alleen wat luchtwassers op het dak gaat het niet snel genoeg. Er is anders te weinig ruimte voor andere bedrijven om zich te ontwikkelen. De uitstoot moet naar beneden, dat is een feit.”

De zienswijze van de Brabantse politieke partijen in dit dossier wijst er op dat GS het vrijdag waarschijnlijk niet zo heel moeilijk zullen krijgen om hun voorstel om versneld de veehouderij te verduurzamen aangenomen te krijgen.

Laatste reacties

  • Peet1212

    De VVD gaat dus alleen voor de industrie in Brabant daarbij vergetend dat die voor een groot gedeelte draait op de landbouw!!!

  • info36

    De industrie stoot in Brabant veel meer stikstof uit en veel andere ongezonde stoffen. Men beseft nog steeds niet hoe belangrijk de veehouderij voor de Nederlandse economie is. Wat een hardleerse radicalen.

  • agrieehollande

    Kennelijk vinden ze in Brabant dat er geen schade is als het provinciehuis instort, dat is immers van 1971 en veel ouder dan 20 jaar de leeftijd waarbij GS het wellentjes vindt

Of registreer je om te kunnen reageren.