Home

Nieuws 5 reacties

Kamer wil bescherming landbouwgrond

Voor de voedselproductie essentiële landbouwgronden moeten in kaart worden gebracht en worden beschermd als vitale sectoren in het land.

Daartoe heeft de Tweede Kamer opgeroepen in een motie, die was ingediend door CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Alleen de VVD stemde in de Tweede Kamer tegen de motie.

‘Geen massale opkoop door Chinezen’

“Het is belangrijk om onze landbouwgronden te beschermen, zodat deze niet massaal worden opgekocht door Chinezen”, aldus Van den Berg. De bescherming van essentiële landbouwgronden als een vitale sector wordt al langer bepleit door het CDA.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) had de motie ontraden. Hij vindt dat de borging van de voedselzekerheid al genoeg geregeld is via het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Bron van zorg

Bescherming van landbouwgrond tegen buitenlandse invloeden is ook in andere Europese landen een bron van zorg. In Roemenië wordt de opkoop van kleine landbouwbedrijven door kapitaalkrachtige investeerders (onder andere vanuit Nederland met steun van de Rabobank) door sommige groepen als een bedreiging gezien.

“Door het in kaart brengen en rapporteren over de noodzaak om essentiële landbouwgronden toe te voegen aan de lijst van vitale sectoren/producten kunnen wij onze voedselvoorziening, maar ook de voedselzekerheid, beter beschermen tegen partijen uit het buitenland. Hiervoor pleit ik al geruime tijd. Ik ben verheugd dat ons voorstel aangenomen is”, aldus Jaco Geurts.

Laatste reacties

 • alco1

  Misschien wil de VVD wel verkopen, want dan kunnen ze weer pronken met een verhoogd BNP.

 • Tinus1

  melk na de koffie.....al die polders die onder water zijn gezet of 'natuur' geworden zijn .... ook weer terugdraaien?? Daar in de randstad heeft men een geheugen van een stekelbaarsje, verontwaardiging over wat in verwegistan gebeurt maar ziet niet wat er onder de eigen neus verdwijnt.

 • landboer

  Nou breekt me de klomp! Beschermen tegen Chinezen , die kopen hier echt geen grond ,en natuur van maken doen ze al helemaal niet .Ze hadden het moeten beschermen tegen natuuromzetting! .Hoever staan ze in Den Haag van de werkelijkheid af?

 • farmerbn

  Een Chinees koopt liever 10 ha in Frankrijk dan één in NL voor hetzelfde geld. Daarnaast ben ik tegen 'bescherming voedselvoorziening'. Als er voldoende voedsel is moeten de boeren concurreren met een lage wereldmarktprijs maar als er een tekort dreigt dan mogen de boeren niet profiteren van een hoge wereldmarktprijs en zijn ze verplicht om tegen een lagere prijs in NL te verkopen. Met andere woorden; boeren moeten voor voedsel zorgen maar mogen er niet rijk van worden.

 • A1967

  #farmerbn, jij hebt het goed gezien, maar dat is juist de basis van het GLB.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.