Home

Nieuws

Hogan voorzichtig over handelsdeal Mercosur

Eurocommissaris Phil Hogan heeft geen hooggespannen verwachtingen van handelsbesprekingen met Mercosur.

“Wij hebben geen bezwaar tegen een deal”, aldus de Ierse landbouwcommissaris, die zo laat doorschemeren dat aarzeling vooral zit bij de Zuid-Amerikaanse landen. Tegelijk denkt Hogan dat een overeenkomst binnen 2017 nog wel mogelijk is.

Ook een handelsakkoord met Mexico is volgens Hogan nog goed binnen 2017 af te ronden, mits de andere partij welwillend is. Hogan bemerkt in Zuid-Amerika aarzeling, vooral omdat de EU een deel van haar landbouw wil blijven beschermen. Tegelijk zoeken Zuid-Amerikaanse landen en Mexico toenadering tot Europa nu de VS zich protectionistisch dreigt op te stellen.

Agrogrootmachten

Met de Mercosur-landen, waaronder agrogrootmachten Brazilië, Argentinië en Uruguay, wordt in september onderhandeld. “We zullen tijdens de top (WTO-ministersconferentie in december) in Argentinië moeten inventariseren hoe ver we zijn gekomen”, aldus Hogan, die denkt dat het recente akkoord met Japan een overeenkomst met Mercosur voor de EU gemakkelijker maakt.

Vaak is de landbouw een gevoelig punt en de overeenkomst met Japan levert forse nieuwe mogelijkheden op voor de EU-landbouw. Dat maakt een overeenkomst waar de landbouw verliest, zoals met Mercosur, weer draaglijker. De Europese aanvallende belangen liggen binnen het Mercosur-gebied vooral bij diensten en industriële producten. Andersom zijn de Mercosur-landen met name concurrerend met landbouwproducten als vlees, soja en granen.

Landbouwlobby

De landbouwlobby in de EU, Copa-Cogeca, waarschuwt daarom voor de gevolgen voor de landbouw en het gezinsbedrijf als model. In Zuid-Amerika zijn exporterende landbouwbedrijven vaak groot en industrieel geleid. Persbureau Agra Europe schrijft dat volledige liberalisering van de rundvleesmarkt voor de EU onbespreekbaar is, maar dat Mercosur nog vol inzet op bio-ethanol.

Wat betreft Mexico zegt Hogan dat het land bereid is te spreken over terreinen die van groot belang zijn voor de EU, zoals sanitaire en fytosanitaire handelsbeperkingen en bescherming van herkomstbenamingen. Mexico zou al welwillend zijn bepaalde barrières voor de import van varkensvlees en fruit weg te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.