Home

Nieuws

‘Handelsdeal EU en Mercosur dichtbij’

De EU en Mercosur zeggen in een gezamenlijk communiqué dat een handelsakkoord binnen bereik is.

Een overeenkomst is voor de landbouw in de EU vooral ongunstig. De onderhandelaars bewaren de meest controversiële onderwerpen, rundvlees en ethanol, voor de eindfase van de onderhandelingen.

Mercosur bestaat uit Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Laatstgenoemde is geschorst vanwege mensenrechtenschendingen. Van de Europese kant onderhandelen specialisten van de Europese Commissie. De hoofdonderhandelaar van Mercosur, de Braziliaan Ronaldo Costa-Filho, waarschuwt de EU wel dat het snel moet gaan praten over vlees en ethanol, omdat hier voor de Zuid-Amerikaanse landen de grote volumes zitten.

Onderhandelingen leken vastgelopen

De mededeling van de EU en Mercosur komt als een verrassing: de onderhandelingen – twintig jaar geleden voor het eerst gestart – leken vastgelopen. Het probleem is dat de Zuid-Amerikanen vrijwel alleen concurrerend zijn met agrarische grondstoffen en dus vooral op dit gebied concessies eisen. Binnen de EU verzet met name Frankrijk zich hiertegen.

Volgens een bron dichtbij de gesprekken, is de bereidheid de landbouw op te offeren in Brussel wel toegenomen door de recente handelsovereenkomst met Japan. De agri- en foodsector in de EU is de grote winnaar van deze overeenkomst. Volgens ramingen van de commissie kan de huidige export van diensten en goederen de export naar Mercosur verdubbelen.

Onderhandelingsteksten

De EU en Mercosur onderhandelden recent over onderhandelingsteksten die beide partijen hebben voorbereid. De teksten gingen veel verder dan importtarieven, maar raken ook onder meer douaneprocedures, sanitaire- en fytosanitaire standaarden en de bescherming van herkomstbenamingen. De twee partijen hebben geen gesprekken gevoerd over ISDS, een omstreden mechanisme om buitenlandse investeerders te beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.