Home

Nieuws 1 reactie

Fries ganzenplan gaat door

Provinciale Staten van Friesland heeft de nieuwe ganzenaanpak goedgekeurd. Daarin zitten nog steeds veel pijnpunten voor boeren.

De nieuwe ganzenaanpak van de provincie Friesland is woensdag door Provinciale Staten (PS) goedgekeurd. Het plan – met als doel 5 tot 10% minder schade door ganzen – kreeg de laatste maanden veel kritiek van Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), LTO en de Friese jagersvereniging.

De NMV trok begin deze maand zelfs zijn handen van het plan af en zette de Friese Statenleden daarmee onder druk. Maar de NMV blijft ondanks het PS-besluit in gesprek met de provincie, terwijl de boerenorganisatie een week geleden nog met juridische stappen dreigde.

In Friesland is de ganzenproblematiek al langere tijd een heikel thema. In vijftien jaar tijd is het aantal brandganzen bijvoorbeeld bijna verdrievoudigd, terwijl het foerageergebied nooit groter werd.

Meerdere pijnpunten in provincieplan

In het nu goedgekeurde provincieplan zaten voor boerenorganisaties meerdere pijnpunten. Eén ervan is het zogenoemde bonus-malussysteem. Concreet: schadevergoeding wordt met de helft verlaagd, als schades in het eerste jaar niet fors afnemen door verjaging en bestrijding. Een ander punt is dat foerageergebieden 10% kleiner worden. Ook wordt schadevergoeding buiten foerageergebieden verlaagd naar 80%.

De jagers bekritiseren dan weer het punt dat bejaging in het uur voor en het uur na zonsopgang niet is toegestaan. Al wordt dit punt nog onderzocht door de provincie; hiertoe is een motie aangenomen.

Eén reactie

 • haverboer1

  Je mag minder jagen en het afschot moet groter zijn dan in het vorige jaar.
  Zo niet dan wordt je gekort op de schade vergoeding.
  Zeg eens tegen een ambtenaar dat ie in een kortere werkweek, meer moet doen.
  Als dat niet gebeurd krijgt ie de maar helft van zijn salaris.
  Ben benieuwd of ze dan ook akkoord gingen bij GS in Friesland.

Of registreer je om te kunnen reageren.