Home

Nieuws 3 reacties

‘Brexit betekent voedselcrisis’

Het Verenigd Koninkrijk (VK) lijkt slaapwandelend onderweg naar een regelrechte voedselcrisis.

Consumenten gaan meer betalen voor voedsel, het land wordt meer afhankelijk van importen en voor boeren breken moeilijke tijden aan. Dat schrijven belangrijke wetenschappers van universiteiten in Londen, Sussex en Cardiff in de studie ‘A Food Brexit: time to get real’.

Volgens het rapport heeft de Britse regering geen visie op de positie van de landbouw na het Britse vertrek uit de EU. ‘De stilte over de toekomst is een verbazingwekkende daad van politieke onverantwoordelijkheid en suggereert chaos’, aldus de rapporteurs. De Brexit is over uiterlijk 20 maanden een feit, dus moeten plannen worden gesmeed, aldus het rapport.

De regering moet volgens hen beleid maken om de beschikbaarheid van arbeid in de landbouw en voedingsmiddelenindustrie, geborgde voedselveiligheid- en kwaliteit en de hoogte van subsidies voor Britse boeren na 2022 te regelen. De relatie met de EU is cruciaal. De EU verzorgt 31% van de voedselvoorziening in het VK, met Nederland als een van de hofleveranciers.

Hoge voedselprijzen

De rapporteurs schrijven dat het erop lijkt dat de regering een val in het WTO-ravijn nastreeft. Als de EU en het VK geen handelsovereenkomst sluiten, valt het handelsregime terug naar oude afspraken die zijn gemaakt binnen de WTO. In de praktijk betekent dat invoerheffingen. De onderzoekers wijzen op onderzoek van de British Retail Consortium, een belangengroep voor de detailhandel. Hieruit blijkt dat zonder een handelsovereenkomst, de prijzen van voedselimporten met 22% kunnen stijgen.

Regering optimistisch

Boerderij-zusterblad Farmers Weekly citeert de reactie van het Britse landbouwministerie, dat zich kennelijk weinig zorgen maakt. “Het vertrek uit de EU biedt onze enorm succesvolle voeding- en drankenindustrie nieuwe mogelijkheden om te groeien en floreren.”

Daarbij merkt het ministerie op dat de regering vastberaden is te profiteren van tariefvrije handel voor goederen. De regering zet ook in op stabiliteit voor landbouw en voedingsindustrie. Daarom zal deze de bestaande wetgeving van de EU overnemen en Britse boeren helpen om in eigen land en in het buitenland te concurreren – een verwijzing naar blijvende subsidiëring.

Laatste reacties

  • John*

    als het voedsel 20% duurder duikt is het gedaan met de economische groei. Als je het goed doet haalt een land 2 a 3% groei. Nu gaan de uitgaven aan voedsel van 15 naar 18% en krimpt de economie met 1%.. Een goede voedselvoorziening is de basis voor economische groei.

  • WGeverink

    De EU kan het zich niet permiteren dat het Verenigd Koninkrijk na de scheiding gelukkig wordt. Alles zal uit de kast worden gehaald om de scheiding zo pijnlijk mogelijk te maken als schrikbeeld voor andere landen die met dezelfde gedachte rond lopen. Persoonlijk denk ik dat het leven in het VK na een dip gewoon weer verder gaat. Wees maar niet bang want al de landen die netto ontvangers zijn blijven wel. En als een land afhankelijk is van importen zou je toch denken dat er voor de lokale boeren een goed inkomen te verdienen moet zijn... Vooral als de Pond zakt en importen daardoor duurder worden... Maar ja, ik ben geen wetenschapper.

  • farmerbn

    Er kunnen nooit twee verliezers zijn of twee winnaars. Als de consument verliest dan wint de britse boer of andersom. Als het britse pond zakt heb je nooit twee verliezers of twee winnaars. Bij een lage pond gaan buitenlanders meer britse spullen kopen en gaat hun economie beter. De britten zijn niet dom en gaan profiteren van de brexit.

Of registreer je om te kunnen reageren.