Home

Nieuws 4 reacties

Boer moet € 40 miljoen per jaar opbrengen voor Diergezondheidsfonds

De pluimveehouderij moet de komende jaren meer dan € 24 miljoen bijdragen aan het Diergezondheidsfonds. De rundveehouderij moet in totaal € 5,9 miljoen per jaar opbrengen, de schapen- en geitenhouderij € 1,5 miljoen, de varkenshouderij € 8,2 miljoen en de pluimveehouderij € 24,4 miljoen.

In totaal komt er € 40 miljoen per jaar in het fonds.De heffingen voor het Diergezondheidsfonds worden € 1,80 per rund ouder dan een jaar, € 0,35 voor jongere runderen, € 0,33 per varken, en € 1,23 per schaap of geit. Voor pluimvee gaat een gedifferentieerd tarief gelden. De pluimveehouderij moet forse bedragen opbrengen, vanwege onder andere dierziekte-uitbraken (vogelgriep).

Dat blijkt uit voorstellen die staatssecretaris Martijn van Dam dinsdag openbaar heeft gemaakt via een internetconsultatie. De internetconsultatie staat tot 15 augustus open voor commentaar.

Vervanging eerdere heffingen

De regeling vervangt eerdere heffingen die door de productschappen werden geïnd. Aanvankelijk is voor een aantal sectoren het dierziektefonds gevuld vanuit de reserves van de opgeheven productschappen. De nu gepubliceerde tarieven (waarbij de bedragen soms tot zes cijfers achter de komma nauwkeurig worden vastgesteld) worden per 1 januari volgend jaar van kracht en gelden voor twee jaar.

Heffingplichtig zijn dierhouders met 250 of meer kippen, eenden of kalkoenen, 26 of meer schapen of geiten, 6 of meer runderen of 5 of meer varkens.

Het dierziektefonds wordt gebruikt voor crisisbestrijding, bestrijding antibioticaresistentie en monitoring en voorkoming van andere dierziekten. Het fonds wordt gevuld door de veehouders, het rijk en bij dierziektecrises ook door de Europese Unie.

Laatste reacties

 • fietskip

  Ze mogen eerst alle facturen overleggen en aangeven dat het niet goedkoper kan , dan pas moeten we over de hoogte van de heffing praten.
  Als wij mee moeten betalen moeten we ook mee kunnen beslissen!

 • Snel

  dan ook de wilde zwijnen op nul , nul zetten

 • bankivahoen

  Nog meer opbrengen en harder werken om de burger bijna voor niets van een heerlijk en eerlijk voedselpakket te mogen voorzien.

 • R. B.

  Graag alle kosten op tafel, en onderzocht door een accountant.
  Dit alles moet openbaar zijn. Want het riekt nu naar achterkamertjes politiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.