Home

Nieuws

Biodieselindustrie vreest Argentijnen

De Europese biodieselindustrie zal verdwijnen als de EU extra hoge importtarieven op Argentijnse en Indonesische biodiesel schrapt. Dat is de boodschap van de European Biodiesel Board (EBB) aan de vooravond van een Europees besluit over het schrappen van de tarieven.

Met biodiesel verdwijnt volgens EBB voor boeren in de EU een belangrijke inkomstenbron. Bovendien gaat de productie van de grondstoffen van biodiesel in Argentinië en Indonesië, soja en palmolie, gepaard met ontbossing.

In maart 2016 stelde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat de extra hoge tarieven niet consistent zijn met de WTO-regels. De EU stelde in 2013 extra importheffingen in, omdat Argentinië en Indonesië in de EU biodiesel onder de eigen kostprijs zouden verkopen; een verboden praktijk die in handelsjargon ‘dumping’ heet. Ze kwam in actie na een serie klachten van de EBB.

‘Heffing excessief hoog’

Volgens de WTO is de heffing (24,6%) die de EU instelt tegen Argentinië excessief hoog en deugt de berekening van de Argentijnse kostprijs niet. De uitspraak werd in hoger beroep bevestigd. Indonesië werd op min of meer dezelfde basis tot een strafheffing van 18,9% veroordeeld en besloot meer recent ook een zaak bij de WTO aan te spannen.

In de EU wordt biodiesel vooral gemaakt uit koolzaad. In Argentinië wordt soja gebruikt en in Indonesië palmolie. Argentinië kent voor soja een exportbelasting voor ruwe sojaproducten. Dat zorgt er volgens de EBB voor dat de sojaprijs in Argentinië kunstmatig wordt gedrukt, en vooral dat verwerking van soja in Argentinië zelf wordt bevorderd.

EU moet tarieven schrappen of op andere basis handhaven

De EU heeft daarom zelf een normale kostprijs bepaald voor de productie van biodiesel op basis van soja in Argentinië, maar daar gaat de WTO niet mee akkoord. De uitspraak van de WTO betekent dat de EU de tarieven moet schrappen of op een andere basis moet handhaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.