Home

Nieuws 4 reacties

Aandeel duurzame stallen opnieuw gestegen in 2016

Het aandeel integraal duurzame stallen is in 2016 gestegen naar 13,6% van het totaalaantal stallen. In 2015 was dat 13%. De duurzaamheidsdoelstelling voor dit jaar lijkt overigens niet te worden gehaald, schrijft staatssecretaris Van Dam.

Van de varkens- en pluimveestapel werd in 2016 41% gehouden in integraal duurzame stallen, bij rundvee is dat ruim 19%. Dat blijkt uit de ’Monitor integraal duurzame stallen’ van Wageningen Livestock Research, die staatssecretaris Van Dam van EZ naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Biologisch, Maatlat Duurzame Veehouderij en Beter Leven

De stijging van het aandeel stallen komt vooral door meer stallen volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij (+450), het Beter Leven-keurmerk (+319) en de biologische veehouderij (+250).

Integraal duurzame stallen zijn stallen en systemen die het dierenwelzijn extra verbeteren door maatregelen die verdergaan dan wettelijke eisen, die voldoen aan maatschappelijke randvoorwaarden en economisch haalbaar zijn.

Integraal duurzame stallen zijn stallen en systemen die het dierenwelzijn extra verbeteren door maatregelen die verder gaan dan wettelijke eisen, voldoen aan maatschappelijke randvoorwaarden en economisch haalbaar zijn.

Ambitie voor 2017 lijkt niet te worden gehaald

Voor 2016 was de ambitie 14% voor het aandeel integraal duurzame stallen, voor het jaar 2017 is de ambitie vastgelegd op 16%. Verwacht wordt dat het percentage dit jaar uit zal komen op 14,3%. Dat zou betekenen dat in 2017 de ambitie niet gehaald wordt, schrijft Van Dam. Het kabinet onderzoekt nu mogelijkheden voor versnelling van de verduurzaming van de veehouderij.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Wie durft hier nog aan te beginnen? Het is een gebed zonder einde. Dit land verdiend geen boeren.

 • Gat

  Duurzame stallen. Blijkt dat grupstal aan milieueisen voldoet en rest niet. Wat een tegenstrijdig beleid

 • Peet1212

  Ja hoor in Brabant is de kogel net door de kerk of daar komt de rest van Nederland al aan de beurt!!!!

 • vandenbrand

  nu , duurzame stallen, dadelijk co2 en dan weer de boeren plagen met metaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.