Home

Nieuws 4 reacties

Zeldzame veerassen in de Haagse binnenstad

Loeiende koeien en blatende schapen in de Haagse binnenstad. Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft dinsdag 6 juni bij de Tweede Kamer in Den Haag actie gevoerd voor een betere bescherming van Hollandse veerasssen die dreigen uit te sterven.

Voorzitter Geert Boink van SZH bood de Tweede Kamer een brandbrief aan over de rassen die met uitsterven worden bedreigd. De Nederlandse overheid doet volgens hem te weinig om het levend cultureel erfgoed te behouden. SZH voelt zich gesteund door een rapport van de Europese Commissie waarin staat dat Nederland, maar ook Europa, te weinig doet om de zeldzame rassen te behouden. “Anders dan buurlanden als Duitsland, België en Groot-Brittannië maakt Nederland geen gebruik van de mogelijkheid van de EU om individuele dierpremies te geven aan zeldzame rassen”, zegt Boink. Hij roept de politiek op zich meer in te zetten voor de traditionele rassen, die economisch minder interessant zijn geworden voor de landbouw.

Leden van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) presenteren een brandbrief aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de situatie waarin enkele soorten Hollandse veerassen verkeren. - Foto: ANP
Leden van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) presenteren een brandbrief aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de situatie waarin enkele soorten Hollandse veerassen verkeren. - Foto: ANP

Op een rode loper voor de ingang van de Tweede Kamer presenteerden veehouders een aantal zeldzame rassen. De runderen, schapen, geiten, kippen, duiven en het Groninger paard trokken veel aandacht van politici en media.

Uitzondering zeldzame rassen in fosfaatreductieplan

In het kader van het fosfaatreductieplan is er een uitzondering gemaakt voor melkveehouders met zeldzame rassen. Alle jongvee dat sinds oktober 2016 is geboren, wordt buiten de verplichte reductie van de veestapel gehouden.
Melkveehouder Christian van Winden in Almkerk (N.-Br.) heeft een melkveebedrijf met 200 Fries-Hollandse runderen. De aanpassing van de regels voor de zeldzame rassen is voor hem wat gunstiger bij het afvoeren van dieren. Desondanks moet hij nog een groot deel van zijn veestapel afvoeren, omdat het bedrijf sinds 2015 is gegroeid. Over de eerste periode kreeg hij een heffing van ruim € 9.000. De melkveehouder hoopt nog op ontheffing voor de afvoer van dieren. “Het heeft heel wat moeite gekost om de veestapel te laten groeien. Je moet alles zelf fokken, want dieren aankopen kan bij dit ras niet”, zegt Van Winden.

Laatste reacties

 • Gat

  Nog ff en de gemiddelde gangbare boer kan naar de rechter. Die worden zeldzaam met elke rechtszaak die er komt.

 • NoordHollander

  wat een treurige eenakter van dat groepje alsof het er iets toe doet............

 • winden

  Als je niets doet kom je nergens.

 • A.G. Geers

  In ieder geval geef ik de SZH groot gelijk dat ze zich laat horen, cultureel erfgoed. In hoeverre of het hier gaat om economisch minder interessante rassen kan iedere boer wel voor zichzelf bepalen. Dat is i.i.g. geen overheidstaak, maar het zal voor beleidsmakers wel erg moeilijk zijn om fundamentele keuzes te maken, zeker wanneer het grootkapitaal alles bepalend wil zijn. De primaire voedselproducent, ook wel boer genoemd, moet centraal staan. m.i. Kan dat het beste met een bodemgerelateerde landbouw. Grond is, naast een levend organisme, een productierecht op zichzelf. Daar past een X-hoeveelheid organische mest op waarmee de bodemvruchtbaarheid verbetert. Strevend naar optimalisatie weet ik zelf nog niet hoe je dit het beste koppelt aan veebezetting. Grootvee-eenheden? Aanvoer-Afvoer-Verliesnormen? (mijn voorkeur)
  Het nationale areaal landbouwgrond is dan leidend voor het aantal in Nederland gehouden landbouwhuisdieren, betekent dat er nu teveel vee is. En dan minimaal gebruik van N- kunstmest, en uiteraard ook geen fosfaatrechten, totaal overbodig! Er zijn waarschijnlijk hele volksstammen die niet op zo'n door mij hierboven geschetste situatie zitten te wachten omdat hun belangen ergens anders in de agrarische sector liggen, of omdat hun eigen bedrijfssituatie een dergelijk grote verandering, minder dieren bijvoorbeeld, momenteel niet toelaat. Landbouw moet grondgerelateerd, zoals het nu gaat is chaos nabij!

Of registreer je om te kunnen reageren.