Home

Nieuws 6 reacties

Voorzitter Europarlement wil fors korten op landbouw

De Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani vindt dat het landbouwbudget van de Europese Unie kan worden gehalveerd.

Niet-grondeigenaren zouden het grootste deel van de Europese begroting moeten krijgen, maar dat geld moet worden uitgetrokken voor veiligheid, immigratie jeugdwerkloosheid en klimaatverandering, vindt de christen-democraat.

40% van het begrotingsbudget

Een verandering van de Europese Unie is alleen mogelijk als de begroting wordt aangepast, aldus een medewerker van het parlement van voorzitter Tajani, die wordt geciteerd door het doorgaans goed ingevoerde Politico.

Een van de argumenten om de steun aan de landbouw te verminderen is dat de land- en tuinbouw 2% van het bruto Europees product voor hun rekening nemen, maar daarvoor 40% van het begrotingsbudget krijgen.

Antonio Tajani. - Foto: ANP
Antonio Tajani. - Foto: ANP

Phil Hogan niet op de hoogte

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan heeft geen weet van het plan. Tajani heeft daarover geen overleg gevoerd met de Europese Commissie.

Tajani’s voorstel omvat meer dan de aanpassing van het landbouwbudget. Hij wil ook de begrotingscyclus aanpassen van een zevenjaarsperiode naar een vijfjaarsperiode, die beter aansluit bij de parlementaire termijnen. Europarlementariërs worden voor een periode van vijf jaar gekozen en ook de zittingsduur van de Europese Commissie is vijf jaar.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Zal de hele wereld wel over me heen krijgen maar ik vind dat deze man gelijk heeft.

 • A.B.Vink

  maar wel anoniem.... flink hoor!
  (de vrouw van A.B. Vink)

 • alco1

  Icoontje drukken Vink!!

 • jan hospers

  Wie is die eerste meneer? Snap niks van de landbouw. Ik heb geen invloed op de prijs en niet op de produktie . Vandaar dat we beschermt worden

 • jan1953

  Die dikke bonussen kunnen ook wel weg dan
  Dat euro parlement opdoeken daar is veel meer te besparen

 • Wittede

  Eén groot bureaucratisch monster! Dat is wat de EU is geworden! NL kan beter zijn lidmaatschap opzeggen! We brengen er meer heen dan dat we ervoor terug krijgen! Grootschalige subsidies om de Oost Europese landbouw verder te ontwikkelen en uiteindelijk kunnen wij qua kostprijs niet meer meekomen.
  En dan al die vergoedingen die de heren van het parlement zelf opstrijken. €4300 onkostenvergoeding per maand belastingvrij. En verdere inzage in de onkosten die (werkelijk) gemaakt worden hoeven niet te worden vrijgegeven. Het gaat hier om €40 miljoen op jaarbasis. Ze hebben er zelfs over gestemd dat het inzage geven in de uitgaven van de onkostenvergoeding niet verplicht kan worden! Zelfs onze NL parlementariërs doen hier gretig aan mee!

  Nu uitstappen zal de export uiteindelijk alleen maar goed doen! Nieuwe handelsverdragen waarbij het belang van de Nederlandse agribusiness voorop staat. Kwaliteitsproducten die de wereld rondgaan, met een dikke vette Nederlandse stempel!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.