Home

Nieuws 3 reacties

Voorraden beregeninstallaties drogen op

Er is een enorme vraag naar beregeningsinstallaties. De vraag trok zes weken geleden al aan en bereikte vorige week een piek. De leveranciers raken door hun voorraad heen.

Het is een gekkenhuis, zegt Fredo Vlaming van de Vlaming Groep in Zwaagdijk Oost. “Zoiets maak je maar eens in de vijf jaar mee.”

Volgens Vlaming is er een grote vraag naar complete haspels en installaties, maar ook naar onderdelen. Ook de servicemonteurs zijn continue op pad om storingen te verhelpen. “Onze voorraad begint op te raken. We hadden drie tot vijf nieuwe machines, vijf pompsets en voor € 2,2 miljoen aan onderdelen op voorraad staan. Ik bestel wel bij, maar dat duurt ook twee tot drie weken voordat het hier is. De toenemende vraag naar beregeningsapparatuur begon zes weken geleden al, maar is vanaf vorige week extreem.”

‘Akkerbouwers moeten nu toch uit paniek handelen’

Vlaming merkt dat vooral akkerbouwers nu voor een snelle koop in zijn. “Deze klanten kopen gewoon wat er voorhanden is en morgen kan draaien. Zij hopen zolang mogelijk dat beregenen niet nodig is en moeten nu toch uit paniek handelen. Dat is anders bij de bollenkwekers. Die kopen veel langer van tevoren. Sommigen zijn zelfs al klaar met beregenen en willen van hun oude machine af. Die pakken nu hun kans en bellen ons om het te verkopen. Zelf bellen we ook rond om te vragen wie een haspel wil verkopen.” Meest gangbaar is een haspel met 500 tot 600 meter slang met een diameter van 125 millimeter.

Beregening van aardappelen. Vooral akkerbouwers zijn op zoek naar regeninstallaties. “Deze klanten kopen gewoon wat er voorhanden is en morgen kan draaien", aldus Fredo Vlaming van de Vlaming Groep. - Foto: Peter Roek
Beregening van aardappelen. Vooral akkerbouwers zijn op zoek naar regeninstallaties. “Deze klanten kopen gewoon wat er voorhanden is en morgen kan draaien", aldus Fredo Vlaming van de Vlaming Groep. - Foto: Peter Roek

Ook bij Van de Berg Farmstore in Bleskensgraaf is het druk. Sales & Marketing Manager Chris van de Lindeloof ziet dat zijn voorraad opraakt. “Je kunt een tijdje door de loonwerker laten beregenen, maar dat houdt ook een keer op. Als dat lang duurt had je voor hetzelfde geld zelf een haspel kunnen kopen.”

Geen grote prijsstijgingen van apparatuur

Ondanks de grote vraag drijf hij de prijzen niet op. “Het gaat om relaties en je wilt later ook met hen door.”

Tweedehands kosten veel installaties tussen de € 5.000 en € 20.000. Nieuw kosten ze € 20.000 en meer. Van de Lindeloof: “Er worden dan ook gewoon eisen gesteld. Een computer en gsm-bediening moeten er wel opzitten. En gisteren geleverd natuurlijk. Aan de andere kant: klanten nemen een weloverwogen beslissing en nemen daar dus ook weer hun tijd voor.”

Ook anderen zien geen grote prijsstijgingen van de apparatuur. Opdrogende voorraden des te meer.

Beregenen met per vrachtwagen aangevoerd water

Arjen van den Dries van het gelijknamige loonbedrijf in ’s Heerenhoek (Zeeland) is volop aan het beregenen. Hij beregent deze periode 24 uur per etmaal met vier haspelinstallaties bij akkerbouwers. “Als ik ze nú niet aan het werk had, wanneer dan wel?”

Ook voor zes of acht installaties zou Van den Dries werk hebben. Het loonbedrijf is nog niet begonnen met beregenen met per vrachtwagen aangevoerd water. “Dat is de duurste oplossing. Reken afhankelijk van de precieze situatie met zo’n € 1.000 per hectare, als je het water met vrachtwagens moet aanvoeren.”

Laatste reacties

 • slatan

  Heb nog een mooie te koop

 • Jan-Zonderland

  Een computer en GSM moet er wel op zitten..................................
  Ik dacht dat het enige wat nu telt is dat er water uit komt maar ja wie ben ik

 • Peerke1

  Heb nog een Bauer 110 x 220 staan

Of registreer je om te kunnen reageren.