Home

Nieuws

Vlaamse overheid vindt droogte geen natuurramp

De Vlaamse overheid erkent de droogte niet als een natuurramp.

Het meteorologisch instituut KMI heeft vastgesteld dat het van 1 mei tot 15 juni 2017 niet uitzonderlijk droog was, meldt de Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. “In 1989, 2001 en 2011 werden in die periode van het jaar lagere hoeveelheden neerslag gemeten.”

Boerenbond ABS tekent protest aan

De boerenbond ABS heeft protest aangetekend bij de minister. Volgens voorzitter Hendrik Vandamme heeft het KMI naar een veel te korte periode gekeken. “Wij willen dat er wordt gekeken vanaf 1 oktober tot 1 juli. Eind 2016 viel er al veel te weinig regen. Daardoor is een groot cumulatief neerslagtekort ontstaan. Niet alleen de bovenste lagen van de grond zijn helemaal uitgedroogd, maar ook de diepere ondergrond. Daardoor is er geen capillaire opstijging van water vanuit de ondergrond. Dat verergert het effect van de droogte behoorlijk.”

‘Eind 2016 viel er al veel te weinig regen. Daardoor is een groot cumulatief neerslagtekort ontstaan.’

Vergoeding uit rampenfonds

Bij een erkenning als natuurramp komen boeren in aanmerking voor een vergoeding uit het rampenfonds. Een weersextreem wordt alleen erkend als het eens in de 20 jaar voorkomt. Volgens Schauvliege was het in 1989, 2001 en 2011 nog droger dan dit voorjaar. Schauvliege meldt wel dat het KMI ook een ruimere periode in het voorjaar gaat bekijken.

Droge delen Vlaanderen profiteren niet van huidige regen

Het regent de laatste dagen in grote delen van West-Europa. Maar de droge gebieden van Vlaanderen profiteren daar niet van, zegt Vandamme. “Langs de westkust en delen van Oost-Vlaanderen is vrijwel niks gevallen. In de rest van België is wel regen gevallen. Voor veel gewassen komt de regen te laat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.