Home

Nieuws

Van Dam: handelsverdrag kan juist bijdragen aan verduurzaming

Handelsverdragen kunnen juist ook bijdragen aan het verbeteren van duurzaamheid en dierenwelzijn. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken tijdens een debat over handelsverdrag TTIP met de Verenigde Staten in de Tweede Kamer.

Handelsverdragen bieden volgens Van Dam juist kansen, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat de hoge standaarden van de Europese Unie op het gebied van dierenwelzijn en duurzame productie via handelsverdragen ook in andere landen de standaard kunnen worden. Volgens Van Dam ziet de Partij voor de Dieren, fel tegenstander van handelsverdragen, de situatie te negatief, terwijl handelsverdragen juist kansen bieden om de situatie te verbeteren.

“Dankzij Nederland staat dierenwelzijn nu in ieder mandaat over onderhandelingen over handelsverdragen. Die stap is gezet”, zegt Van Dam. Op het gebied van duurzaamheid was al afgesproken dat dit onderdeel van eventuele nieuwe handelsverdragen moet zijn.

‘Grote opgave op gebied van klimaat’

Van Dam zegt dat in recente handelsverdragen met Korea, Japan en Chili is bewezen dat het mogelijk is om afspraken te maken over dierenwelzijn in de handelsverdragen. Hij verwacht dat dit ook op het gebied van klimaat kan. “Er ligt een grote opgave op het gebied van klimaat. Internationale handel kan ook een positief effect hebben op klimaatbeleid. De hele wereld is bezorgd over de visie van Trump over het klimaatakkoord. Via samenwerking en internationale handel kun je elkaars standaard ook naar boven trekken”, vindt Van Dam.

Van Dam is het niet eens met de opvatting van PvdD, SP, Forum voor Democratie en 50 Plus die zeggen dat boeren de dupe zijn van handelsverdragen. Ze verwijzen hierbij naar de zorgen die de agrarische sector uit over oneerlijke concurrentie door import van producten die volgens lagere standaarden zijn geproduceerd. “Nederland staat wereldwijd bekend om de export van kaas en pootaardappelen. Juist de Nederlandse food- en agrowereld is sterk afhankelijk van internationale handel en profiteert daar sterk van”, aldus Van Dam.

Onderhandelingen TTIP liggen stil

De onderhandelingen over TTIP liggen volledig stil. “TTIP ligt in de vrieskist in de kelder en ik weet niet waar de sleutel van die kelder is”, typeert minister Lilianne Ploumen van internationale handel de ontstane situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.