Home

Nieuws

VS opent deur voor TTIP-gesprekken met EU

De VS wil met de EU onderhandelen over het voorgestelde handels- en investeringspact TTIP.

Dat heeft minister van economische zaken Wilbur Ross gezegd in een gesprek met de Amerikaanse televisiezender CNBC. Voor de vleessector in de EU kan een overeenkomst negatief uitpakken, maar voor de zuivel juist positief.

De uitlatingen van Ross komen als een verrassing. President Donald Trump toonde zich tijdens een bezoek aan Europa kritisch over Duitsland, dat een groot handelsoverschot kent met de VS. Eerder zette de regering-Trump ook een streep door een handelsakkoord met landen rond de Stille Oceaan, TPP genoemd. Voor de Amerikaanse landbouw was dat een tegenvaller, want juist in Aziatische markten als Japan en Vietnam zien ze exportkansen.

Wilbur Ross: het is geen foutje dat we ons hebben teruggetrokken uit TPP, maar niet uit TTIP

‘VS moet meer winnen bij TTIP’

Over TTIP is steeds gezegd dat Trump er nog geen definitief besluit over heeft genomen, maar volgens Ross is het “geen foutje dat we ons hebben teruggetrokken uit TPP, maar niet uit TTIP”. Hij wijst op het grote belang van een sterke relatie tussen de EU en VS. In handelsovereenkomsten moeten beide partijen winnen, maar linksom of rechtsom moet de VS volgens Ross meer winnen bij TTIP dan de EU. Het handelstekort dat de VS met de EU realiseerde in 2016, was $ 146,3 miljard.

Positief effect landbouw EU

Een mogelijk handels- en investeringspact heeft een beperkt maar positief effect op de landbouwproductie in de EU, aldus een studie die Ecorys heeft uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. In alle scenario’s stijgt of daalt de productie van individuele sectoren met niet meer dan 1%. De zuivel en tuinbouw winnen het meest, terwijl de vleesproductie wat kan krimpen en in de VS juist kan stijgen. Onderdeel van TTIP is echter ook het samenstellen van standaarden, wat zich moeilijk in euro’s laat uitdrukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.