Home

Nieuws

Trekkerverkoop blijft achterlopen

De trekkerverkoop neemt in 2017 nog geen vlucht.

Tot en met april zijn in Nederland 892 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, tegen 932 een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Fedecom, dat de belangen behartigt van importeurs en producenten van landbouwmachines. De markt voor compacttrekkers is juist aangetrokken.

Slechtse aprilmaand sinds 2009

De maand april was met 239 landbouwtrekkers zelfs de slechtste aprilmaand sinds ten minste 2009. Fedecom gaat er vanuit dat over het hele jaar de afzet vergelijkbaar zal zijn met een jaar eerder. De mindere verkopen hangen sterk samen met gedaalde landbouwprijzen. Toen in 2007 en 2008 de prijzen van graan en zuivel omhoog schoten, liepen de verkopen op. In de eerste vier maanden van 2009 werden hierdoor liefst 1337 machines afgeleverd. Daarnaast speelt een lange termijn trend een rol, aldus Fedecom. Machines gaan steeds langer mee en hebben een steeds grotere capaciteit.

John Deere grootste merk

De verkopen per merk worden altijd met een jaar vertraging bekend gemaakt. Uit de cijfers blijkt dat John Deere in de eerste vier maanden van 2016 met 197 afgeleverde trekkers leidend was. Fendt en New Holland kwamen uit op respectievelijk 168 en 156 machines. Net buiten de top 3 staat Massey Ferguson met 105 machines. ‘MF’ is de enige van de grootste trekkermerken die meer machines afleverde, al is de toename met 2 stuks klein. Fendt kreeg met 43 stuks een grote klap. Deutz Fahr zag de afzet bijna halveren tot 55 stuks, al moet gezegd dat het Duitse merk vaker stevige schommelingen heeft laten zien.

Als naar concerns gekeken wordt, was Agco (Massey Ferguson, Fendt en Valtra) met 338 machines in de eerste maanden van 2016 de grootste, gevolgd door CNH Industrial (Case-IH, New Holland en Steyr) met 261 stuks.

Of registreer je om te kunnen reageren.