Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:24 jul 2017

Soap CAV Den Ham nog niet afgelopen

Vond bij mengvoerbedrijf CAV Den Ham een couppoging plaats of probeerden medewerkers oprecht mismanagement aan de kaak te stellen? Die vraag is nog niet te beantwoorden. Feit is wel dat de onderneming 2 gewezen klokkenluiders van de rechter weer te werk moet stellen.

Het rommelt bij mengvoercoöperatie CAV Den Ham. In 2013 vertrok directeur Gert Roelofs na bijna 8 jaar vanwege een meningsverschil met het boerenbestuur. Nu speelt een groot conflict tussen de nieuwe directeur, Gert Bargeman en een fors deel van het personeel. Een zestal klokkenluiders binnen het bedrijf stapte in november vorig jaar naar de Raad van Commissarissen. Ze beschuldigen Bargeman van zakelijk wanbeleid en een dubieuze geldstroom.

Een kleine speler

CAV Den Ham behoort tot het leger kleinere mengvoerbedrijven dat Nederland telt. De coöperatie werd in 1920 opgericht door negen lokale agrariërs en ging niet mee in de eindeloze fusie- en overnameslag waar grote spelers als Agrifirm, De Heus en ForFarmers uit ontstonden. Het bedrijf leverde volgens cijfers van AgriDirect in 2016 aan 95 klanten, vooral rundveehouders en had daarmee in Nederland een bescheiden marktaandeel van 0,6%.

Het gaat al jaren financieel niet heel goed met het bedrijf in Twente. De omzet bedraagt circa € 40 miljoen. Daarop werd in 2015 een verlies geleden van € 80.000, terwijl in 2016 een kleine winst van € 75.000 werd geboekt. Het bedrijf heeft het bescheiden doel in 2020 haar 100-jarige bestaan te kunnen vieren als onafhankelijke, financieel gezonde coöperatie.

‘Blitz’ tegen Bargeman

Het zestal ging er in voetbaltermen gesproken met gestrekt been in. De raad van commissarissen werd om half negen ’s ochtends benaderd en moest wat de klokkenluiders betreft nog dezelfde dag aantreden. Bij de bijeenkomst zou ook hun advocaat aanwezig zijn. Het was een goed voorbereid plan: de leden van de raad werden tegelijk gebeld, zonder medeweten van de directeur. Als de raad hier niet toe bereid was, zou de groep direct naar de leden stappen. Dat waren er volgens het ledenboek van de Nationale Coöperatieve raad ruim 300.

Bargeman kreeg lucht van de zaak en stelde het zestal direct vrij van werkzaamheden, naar eigen zeggen om de rust te bewaren. De klokkenluiders besloten hierop een brief naar alle leden te sturen, waarin ze ongenoegen over het werk van Bargeman uitten. De klokkenluiders eisten volgens hun advocaat niet het ontslag van Bargeman, maar wel een time-out waarin onderzoek kon worden gedaan naar de financiële handel en wandel binnen de coöperatie.

Als voorbeeld noemen ze een peperdure cursus die Bargeman op kosten van de coöperatie boekte bij het bedrijf van een van de leden van de raad.

Duo vecht wegsturen aan

Van de 6 keerde één na bemiddeling terug op de oude functie. Nog eens 3 kozen voor een vergoeding en 2 vochten het op non-actief stellen aan. CAV Den Ham bracht bij de kantonrechter in dat de arbeidsrelatie dusdanig door het zestal is verstoord dat van CAV Den Ham niet redelijkerwijze kon worden verwacht de arbeidsovereenkomst te respecteren.

CAV Den Ham bracht bovendien in dat er, na wat het bedrijf als couppoging ziet, onderzoek is gedaan naar de financiële handel en wandel. De onderzoeken pleitten Bargeman vrij, maar zouden volgens de advocaat van het duo niet objectief en onafhankelijk zijn uitgevoerd. De onderzoekers spraken niet met de 6 klokkenluiders en Bargeman zou zich met het onderzoek hebben bemoeid.

Klokkenluiders winnen

De rechter geeft het duo grotendeels gelijk. De twee klokkenluiders die naar de rechter stapten, hebben conform de klokkenluidersregeling de Raad van Commissarissen benaderd. Daarbij stond volgens de rechter voor hun het zakelijk belang van CAV Den Ham voorop. Dat baseert de rechter mede op het lange dienstverband. Het duo werkte meer dan 30 jaar bij het bedrijf. De onderneming moet het tweetal dus weer opnieuw aan het werk zetten.

Kritiek klokkenluiders staat niet op zichzelf

De vraag is hoe nu verder. Het aantal leden was eerder flink gedaald door lage varkensprijzen. CAV Den Ham zei tijdens de zitting dat 4 van de 180 overgebleven leden hebben aangegeven hun lidmaatschap te beëindigen. Dat lijkt weinig, maar de kritiek van het zestal staat niet op zichzelf. In een brief hebben 28 van de 40 werknemers aangegeven de werksfeer slecht te vinden.

Laatste reacties

 • Probe

  Een verdeeld huis verwoest zichzelf.

 • zon

  Kostprijs wordt door dit soort affaires te hoog,en was al hoog door onderbezetting in fabriek en het vertrouwen gaat weg.
  De overgebleven leden kunnen verwachten dat ze veel voerverkopers op de koffie krijgen.

 • magele

  CAV Den Ham, onze trots van het dorp wordt kapot gemaakt dor totaal corrupte bestuurders. Hoe heeft het zo ver kunnen komen. Mensen met een zogenaamd HBO denk nivau kunnen niet nuchter en zelfstandig nadenken ze zijn gehersenspoeld door klootzakken van docenten. Wat we nodig hebben is bestuurders met een nuchter boerenverstand zoals we die altijd hadden bij CAV Den Ham.

 • John*

  Goede boerencoöperaties hebben een functioneel operationeel bestuur nodig wat zich niet te veel met de toekomst bezig houd. Daar kunnen ze beter commissies voor creëren met leden die een visie ontwikkelen en deze delen op de leden vergadering. De directie hoeft dan alleen nog maar uit te voeren en de coop wordt weer echt een verlengstuk van het boerenbedrijf zoals het hoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.