Home

Nieuws 1 reactielaatste update:28 jun 2017

Schultz steekt geen energie in gesloten waterputten

Minister Melanie Schultz van Haegen is niet van plan ervoor te zorgen dat waterwinningen die gesloten zijn vanwege te hoge nitraat- of fosfaatconcentraties binnen vijf jaar weer worden opengesteld.

Den Haag – Minister Melanie Schultz van Haegen is niet van plan ervoor te zorgen dat waterwinningen die gesloten zijn vanwege te hoge nitraat- of fosfaatconcentraties binnen vijf jaar weer worden opengesteld. Schultz zegt dat het praktisch onmogelijk is, omdat de vervuiling in die waterwinningen het effect is van overbemesting in het verleden, die nog lang na-ijlt.

Partij voor de Dieren wil heropening

De Partij voor de Dieren wil de minister via een motie oproepen ervoor zorg te dragen dat de gesloten waterwinputten weer geopend worden. Vorige week werd tijdens een hoorzitting duidelijk dat de waterbedrijven van de 21 waterwinningen er 210 hebben moeten sluiten omdat er sprake zou zijn van te hoge gehalten nitraat. Daarnaast zou in een groot aantal waterwinningen sprake zijn van vervuiling boven de norm.

Foto: ANP
Foto: ANP

De minister gaf aan dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in samenwerking met de minister en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (Melanie Schultz en Sharon Dijksma) werkt aan een brief met nadere maatregelen om de fosfaat en stikstofdruk te verlagen. In het debat met de Tweede Kamer wilde Schultz niet op die brief niet vooruitlopen. Van Dam bereidt een brief voor over de manier waarop Nederland zal voldoen aan de Europese eisen voor een derogatie.

Foto

  • Minister Schultz van Haegen. Foto: ANP

    Minister Schultz van Haegen. Foto: ANP

Eén reactie

  • Fosfaat in het grondwater? Dan zou Schiphol geen fosfaat uit de vliegtuigen hoeven te halen. Er is wereld wijd een fosfaat tekort, in de Noordzee ook. Nitraat is de grote boosdoener, die verdringt zuurstof en is er moeilijk uit te krijgen. Nitraat komt van stikstof en kan inderdaad uit de bodem spoelen. Betere binding van de meststoffen in de bodem krijg je met meer zuurstof in de bodem. Het microbiële deel van de bodem gaat beter tussen het minerale deel van de bodem zitten waardoor minder snel uitspoeling plaats vindt. Door rottende mest in de bodem te injecteren gaat zuurstof juist weg uit de bodem. Het rottingsproces kost immers zuurstof. Hierdoor vindt sneller uitspoeling plaats en idd vervuiling van drinkwater. Er komt tekort aan water, de landbouw in Nederland wordt gedwongen om vervuilend te werken. Brussel zit terecht op nitraat in het grondwater te sturen, den Haag stuurt op Fosfaat. Het plafond wat is ingesteld is een boekhoudkundige tijger. Waarom wordt de mest die niet aangewend wordt op de landbouwgrond in Nederland er niet afgehaald? We hebben een aarde door te geven en we staan er in 2050 met 9 miljard op. De babyvoeding is al niet aan te slepen, wat als die baby's ophouden met melk drinken en over gaan op vast voedsel. Efficiency en co2 footprint daar moet op gestuurd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.